Paardenvisser Nele verliest trekpaard Axel: “Ik zal je zo hard missen als ik ga vissen”

Axel (24), het trotse Brabantse trekpaard van paardenvisser Nele Bekaert moest worden ingeslapen. © gf
Redactie KW

Axel (24), het trotse Brabantse trekpaard van paardenvisser Nele Bekaert uit Oostduinkerke is niet meer. Haar trouwe vriend moest worden ingeslapen.

Op de Facebookpagina van de Koninklijke Orde van de Paardevisser nam paardenvisser Nele afscheid. “Mijn trouwe vriend, je had te veel pijn, we moesten je laten gaan. Menig man, vrouw en kind hebben op je rug gezeten. Ik zal je zo hard missen als ik ga vissen. Vaarwel, rust nu maar. Je hebt het dubbel en dik verdiend.”

Het trekpaard begon een tweetal weken geleden plots pijn te krijgen. “We hebben nog geprobeerd met antibiotica en pijnstilling, maar het heeft niet geholpen”, zegt Nele. “Ik heb hem zelf 12 jaar, maar voordien ging hij met een andere paardenvisser al mee naar zee. In zijn beginjaren hielp hij mee met het meeslepen van bomen in de Ardennen. Het was dus een ervaren rot. We hebben zelf nog twee paarden, dus we gaan niet meteen kijken voor een nieuw paard. Maar dat neemt niet weg dat het veel pijn doet om hem te moeten afgeven.”

Het nieuwe paard van Nele zal eerst nog een training moeten volgen vooraleer het dier in zee kan. “Een nieuw paard moet een training volgen op het besturen op één lijn. Daarnaast moeten ze ook leren om iets te trekken, ook in zee. Want in zee zijn paarden vooral bang van de golven en niet van het water. Dat vergt wel wat uren werk om daar mee bezig te zijn, zodanig dat het paard veilig en vlot in zee kan trekken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier