Oostendse trainer Piet Milh overleden
In Oostende is Petrus, beter gekend als Piet, Milh, overleden op 84-jarige leeftijd. Hij werd geboren op 11 april 1937 en overleed op 16 mei.
Piet was de zoon van Albert Milh, de voorzitter van turnclub Willen Is Kunnen. Piet was gehuwd met Julia De Keer en vader van Els (59), Wim (56) en Greet (52). Hij was ook opa van vier kleinkinderen.
Van jongs af aan was Piet lid van turnclub Willen Is Kunnen en in 1951 was hij present als trompettist bij de opstart van De Kliek, de voorloper van de huidige showband. In 1964 behaalde Piet zijn eerste bondstitel keurturnen bij de Katholieke Turnbond. In 1968 en 1969 pakte hij zelfs de algemene nationale titel keurturnen. Voor België nam hij in 1966 deel aan het WK keurturnen in Dortmund (Duitsland) en in 1967 volgde het EK in Tampere (Finland). In 2016 kreeg hij, voor zijn volledige carrière als atleet en trainer, de Trofee voor Sportverdienste van stad Oostende.
Beroepshalve fungeerde Piet Milh als turnleraar aan het Sint-Jozefscollege in Torhout, waar hij ooit een turnsportdag organiseerde voor heel de school.
Veel talenten
“Ons vader was een krak als sportman en als trainer, actief in de drie Oostendse turnclubs”, vertelt zoon Wim. “Na zijn actieve turncarrière fungeerde hij tot 1979 als lesgever bij WIK. In 1976 startte hij de afdeling trampoline op. Van 1979 tot 1986 was hij lesgever toestelturnen en trampoline bij KOTV Noordzee. In 2003 was hij terug actief bij WIK als lesgever toestelturnen bij de jongens. Toen ik in 2010 turnclub De Zeester oprichtte, volgde hij mij als trainer toestelturnen bij de jongens. Tot 2017 was hij bijna dagelijks aanwezig in de turnhal op De Schorre. Dan werd hij ziek en werd het voor hem te lastig.”
Naast zijn turnactiviteiten was Piet Milh ook nog druk bezig met andere hobby’s. “Onze pa las graag historische werken over Vlaanderen en de Vlaamse Visserij”, weet dochter Els. “Als kleinzoon van een visser, Petrus Milh, en zijn oma leurde ooit met vis langs de visserskaai, was hij gepassioneerd door oude visserijboten en de IJslandvaarders.”
Hij was een enorme knutselaar en hij bouwde, volledig op eigen studie, zeker een vijftigtal vissersboten na op maquette met schaal 1/8. Hij was lid van Het Disseltje, de modelbouwclub van het Visserijmuseum in Oostduinkerke. “In het museum kan je trouwens nog altijd enkele van zijn bootmaquettes bewonderen. Daarnaast was onze papa een echte familieman. Hij maakte de volledige stamboom van de familie Milh, een boekwerk met teksten en foto’s, een uniek document. Ons pa was een krak in alles wat hij deed. Dat kunnen de duizenden kinderen en atleten die hij trainde in de turnzaal, samen met ons getuigen. Hij heeft zich kloek gehouden tot hij het resultaat kende van kleindochter Evi, die op het EK in Sotchi brons haalde met het Belgisch team. Hij was trots met haar medaille in zijn handen.”
De uitvaart van Piet Milh heeft plaats op vrijdag 21 mei in besloten kring.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier