Noël Keersebilck, eredirecteur van Roeselaarse Reo Veiling, overleden

Noël Keersebilck leidde tot 2008 de Reo Veiling in Roeselare. © PD
Noël Maes
Noël Maes Medewerker KW

In het AZ Delta in Roeselare is Noël Keersebilck, de gepensioneerde directeur van de Reo Veiling in Roeselare overleden. Hij was zopas 77 geworden. Hij was doctor in de landbouwwetenschapen en was directeur van de groente- en fruitveiling van 1993 tot 2008 en heeft er zijn stempel gedrukt. Ook op andere domeinen was hij actief, onder meer als voorzitter van de West-Vlaamse maatwerkbedrijven.

Noël Keersebilck is in Brugge geboren op 21 augustus 1947. Hij groeide op in Sint-Andries-Brugge. Hij studeerde aan de Gentse universiteit af als landbouwingenieur bodemkunde. “Ik koos voor deze richting omdat er in het handvest van de Club van Rome van 1964 werd gewaarschuwd voor voedseltekorten in de wereld”, zei hij hierover. Na zijn huwelijk in 1971 vertrok hij naar Indonesië en heeft onder meer voor het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking (toen nog ABOS) de rijstcultuur bestudeerd en verbeterd. Tussendoor in 1978-79 heeft hij gedoctoreerd en in 1981 heeft hij zich met zijn echtgenote opnieuw in Indonesië gevestigd en doceerde er bodemkunde aan de universiteit van Yogyakarta (Java). In 1986 keerde hij terug naar België en ging werken als assistent aan de UGent.

Nieuw complex

Noël Keersebilck trad in 1988 in dienst van de Reo Veiling in Roeselare (die trouwens op 21 november dit jaar 80 jaar bestaat). Hij werd directiemedewerker en hoofd van de keuringsdienst. Hij hielp er meteen de bouw van de nieuwe veiling begeleiden. In 1991 werd het nieuwe complex aan de ringweg in gebruik genomen. In 1993 promoveerde Noël Keersebilck er tot directeur in opvolging van Odiel Hondekijn die sinds 1969 de veiling leidde en in 1983 het simultaanveilen ingevoerd had. Hij overleed in 2004. Als directeur voerde Noël Keersebilck het bekende keurmerk Flandria in, een begrip in Europa. Hij heeft veel gewerkt aan kwaliteitsnormen en stond ook aan de wieg van het Euro Pool System voor verpakkingskisten, uniform in bijna heel Europa. Net bij zijn pensionering werd op 30 juni 2008 de helemaal vernieuwde veilingzaal in gebruik genomen, met als opmerkelijke verandering het verdwijnen van de vertrouwde ‘fysieke’ klok. Bij zijn afscheid telde de veiling zo’n 3.000 leden-telers en 450 kopers. “Wat mij in de voorbije periode vooral treft, is de ontwikkeling bij de telers”, zei hij. “Ze zijn veel mondiger en marktbewuster, veel meer bedrijfsleiders in plaats van boeren…” Bij zijn afscheid kreeg hij uit handen van toenmalig premier Yves Leterme de medaille van Officier in de Kroonorde.

Maatwerkbedrijven

Bij zijn afscheid zei Noël Keersebilck dat hij graag in de non-profitsector bestuursmandaten zou opnemen. Wat hij ook deed. Zo is hij stichtend lid en intussen erevoorzitter van 4Werk, koepelorganisatie van West-Vlaamse maatwerkbedrijven. Hij hielp de organisatie op de West-Vlaamse economische kaart zetten en bekleedde die functie tot 2017.

Noël Keersebilck is ook bestuurder geweest van AZ Delta en andere organisaties. Laatst was hij nog actief bij de ontwikkelingsorganisatie Exchange die werkte rond duurzame ontwikkeling en daarvoor was hij vorig jaar nog naar Malawi getrokken. Hij had er nog plannen die gedwarsboomd werden door ziekte.

In zijn thuishaven Rumbeke was hij sinds 2016 voorzitter van de kerkraad Sint-Henricus Rumbeke (Zilverberg en Beitem) en teamleider van Okra Rumbeke-Oekene. Noël Keersebilck was getrouwd met (kleuterjuf) Annie Van de Venne en vader van vier kinderen: Liesbeth, Frederik, Dominiek en Hendrik. Ook Dominiek heeft 15 jaar bij Reo Veiling gewerkt (als commercieel directeur). Hij had twee kleinkinderen. De uitvaartdienst heeft plaats op zaterdag 7 september om 11 uur in de Sint-Petrus-en-Pauluskerk in Rumbeke.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier