Man (86) stapt uit het leven na dood van zijn vrouw: “Zorg voor hulpbehoevende zoon viel hem zwaar”

De brandweer bij de hoeve waar de brand ontstond. © BF
Bert Feys
Bert Feys Medewerker KW

Een bejaarde man van 86 is maandagavond uit het leven gestapt in Koolskamp. De man, die onlangs zijn vrouw verloor en daardoor alleen kwam te staan bij de zorg voor zijn 55-jarige zoon met een beperking, stichtte brand op de zolder van zijn hoeve. De man zelf werd volgens het parket dood aangetroffen in de vijver bij de hoeve.

Op de hoek van de Laagstraat met de Zwevezeelsestraat in Koolskamp gebeurde maandagavond een familiedrama waarbij een tachtiger om het leven kwam. De brandweer werd rond 20.45 uur opgeroepen naar de hoeve, omdat er op de zolderverdieping brand was uitgebroken. Van onder de dakpannen kwam er een grote hoeveelheid rook. Een MUG-team snelde kort daarna naar de hoeve, omdat vermoed werd dat de bejaarde bewoner Daniël en zijn zoon zich in de hoeve bevonden. De brandweer kreeg het vuur snel onder controle en de zoon bleek ongedeerd. De man werd levenloos aangetroffen in de vijver bij de hoeve.

Veel schade

Volgens enkele familieleden had de bewoner het erg moeilijk na het overlijden van zijn vrouw Cecile (87) zo’n anderhalve maand geleden. Het koppel zorgde jarenlang samen voor hun zoon Lieven (55), die een beperking heeft. Door de dood van zijn vrouw stond de tachtiger alleen in voor de begeleiding van zijn zoon.

De man met een beperking geraakte bij de brand niet gewond. “Hij wou na de brand terugkeren naar de woning, maar dat is natuurlijk niet mogelijk”, aldus enkele familieleden die zich nu over de man ontfermen. De schade aan de hoeve is groot. Vooral de zolder geraakte bij de brand verwoest.

De brandweer werd dinsdagochtend nog een tweede keer opgeroepen. Politieagenten, die ter plaatse nog hun onderzoek aan hun voeren waren, merkten dat de brand dreigde herop te flakkeren. De brandweer kreeg de situatie snel onder controle.

Wantrouwig

Burgemeester Karlos Callens (Groep 82) wist van de moeilijke situatie waarin het gezin leefde. “De bewoners namen ook nog op oudere leeftijd de zorg over hun zoon op zich. Met de gemeente zijn we er meermaals langs geweest. We waren vooral bezorgd over het feit wat er zou gebeuren met de zoon wanneer beide bejaarden zouden komen te overlijden. We merkten echter telkens dat de bewoners erg wantrouwig waren en ze graag zelf voor hun zoon wilden zorgen.”

Wie vragen heeft over zelfdoding kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier