Kortrijkse gitaarvirtuoos en -componist Armand Coeck (82) overleden

Armand Coeck als jonge componist in beeld gebracht door wijlen Paul Castaing, opticien-fotograaf. © Paul Castaing Paul Castaing
Noël Maes
Noël Maes Medewerker KW

Armand Coeck, die beschouwd wordt als een van de grootste Belgische gitaristen en vooral ook internationaal bekend is als gitaar- en cellocomponist, is op vrijdag 9 februari op 82-jarige leeftijd in Kortrijk overleden. Hij gaf onder meer jarenlang les aan de academie van Harelbeke en ook onder meer Menen en Ieper. Heel wat gitaristen en muzikanten zijn aan hem schatplichtig, zoals Gino Herman, Tom Brys of Wouter Vercruysse. Zijn composities werden en worden wereldwijd gespeeld. Zijn werk staat op meerdere cd’s.

Armand Coeck is op 10 mei 1941 in Menen geboren en woonde al vele jaren in Kortrijk. In zijn kinderjaren speelde hij eerst thuis piano maar toen hij van zijn vader op 13-jarige leeftijd een gitaar kreeg, zou dit voor de rest van zijn leven zijn lievelingsinstrument worden. Hij was autodidact, leerde zichzelf solfège en kreeg het gitaarspelen snel onder de knie. In een Gentse muziekwinkel kocht hij de enige plaat met klassieke gitaarmuziek die beschikbaar was: de 5de Prelude van de Braziliaanse componist Heitor Villa-Lobos. Zijn leven lang bleef hij van Villa-Lobos en Zuid-Amerikaanse folk houden. Ook figuren als André Segovia en Django Reinhardt zouden hem beïnvloeden.

Muziekschool Harelbeke

In 1957 componeerde hij op 16-jarige leeftijd zijn eerste eigen werk en vier jaar later kreeg hij al een eervolle vermelding op de Coupe Internationale de Guitare, een componeerwedstrijd van de Franse televisie. Dat gebeurde een tweede keer in 1961. In dat jaar haalde directeur Jan Decadt ( ook bekend componist) hem binnen als leraar van de muziekschool van Harelbeke. Hij kreeg er heel wat bekende leerlingen, zoals Wouter Vercruysse, Tom Brys en Gino Herman (die hem als leraar opvolgde). Voor Gino Herman schreef hij in 1986 Constellations, werk dat tot het wereldrepertoire voor gitaar behoort. In 1991 bracht Herman een volledige cd uit met werk van Armand Coeck.

Cellist en celloleraar Wouter Vercruysse, lid van het Symfonieorkest van Vlaanderen, werd voor Armand Coeck ook een goede vriend. Speciaal voor hem componeerde hij tien jaar lang nummers voor cello die in 2008 uitgebracht werden op de verzamel-cd Nightbird. Middeleeuwse troubadours, wereldmuziek en vooral ook de natuur waren inspiratiebronnen.

Armand Coeck, die ook graag improviseerde en ook voor harp componeerde, stond zelf op vele podia, tot in Parijs of Madrid. Daar stopte hij mee in 1975 en hij ging zich van dan af toeleggen op componeren en dat deed hij nog voor enkele maanden. Hij heeft een honderdtal composities op zijn naam staan.

Gitaarwinkel

In 1997 vond in de Kortrijkse stadsschouwburg op het festival van Vlaanderen de wereldcreatie plaats van zijn Concerto for Guitar and Small Orchestra, uitgevoerd door de internationaal bekende Brits-Spaanse gitarist Carlos Bonell, die Coecks werk over de hele wereld uitvoerde. In 2011 was er in de Kortrijkse stadsschouwburg een hommage bij zijn 70ste verjaardag. In het Kortrijks conservatorium was hij geregeld jurylid.

Omdat er in Kortrijk geen gitaarwinkel was, begon Armand Coeck er in 1972 zelf een in de Zwevegemsestraat onder de naam Antares. Vijf jaar later nam zijn leerling Frank Desramaults de zaak over en verhuisde die later naar de Filips van de Elzaslaan. De zaak werd na 47 jaar in 2019 stopgezet.

Armand Coeck woonde op de wijk Lange Munte in Kortrijk. Rita Verdonck was vele jaren zijn levensgezellin. Zij is in 2022 overleden.

De uitvaartdienst vindt plaats in Kortrijkse Onze-Lieve-Vrouwekerk op vrijdag 16 februari om 11 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier