KLJ Beseveld, wielertoeristenclub en café ’t Hoekske in Geluveld vol lof over betreurde Tiebe (18): “Hij was altijd opgewekt, vrolijk en goedlachs”

Tiebe Blanckaert was door iedereen geliefd. © KLJ Beseveld
Erik De Block
Erik De Block Medewerker KW

In Geluveld is de verslagenheid bijzonder groot na het overlijden van Tiebe Blanckaert (18). Op sociale media postten KLJ Beseveld (Beselare-Geluveld), de Vrije Wielertoeristen Geluveld en uitbater Milan Salomez van café ’t Hoekske een pakkend eerbetoon. ‘Vriend van iedereen’, zo staat het op de rouwbrief. De jonge fietser kwam dinsdagmorgen om het leven tijdens het dwarsen van de expresweg N58, ter hoogte van de Oude Beselarestraat in Wervik.

Tiebe is de zoon van Bruno Blanckaert en Jamina Degraeve uit het begin van de Zandvoordestraat in Geluveld. Er zijn nog twee dochters Floor en Ans. Hij was de vriend van Fiene. Tiebe hielp op zondagvoormiddag wat verderop in het populair volkscafé ’t Hoekske. “Normaal is het nu de mooiste periode van het jaar”, zegt Milan. “Vandaag (donderdag, red.) mijn verjaardag en bijna vakantie… maar al die vreugde heeft plaatsgemaakt voor intens verdriet.”

Kleiner maar onbevreesd

Tiebe begon te voetballen bij de jeugd van Blue Star Geluveld en had er Milan als trainer. “In 2015 ontmoette ik Tiebe voor het eerst”, zegt Milan. “Nick en ik waren begonnen aan ons tweede seizoen als jeugdtrainer van Blue Star Geluveld en Tiebe vervoegde onze rangen. Tiebe was een stuk kleiner dan de rest, maar hij compenseerde dit met zijn lef. Onbevreesd sprong hij naar iedere bal en hij groeide uit tot onze vaste doelman.”

“We konden niet vermoeden dat onze wegen nog zoveel zouden kruisen. Op 29 april 2021 kreeg ik van dat kleine ventje die achter iedere bal sprong een berichtje. Met hetzelfde lef van in 2015 vroeg hij mij nu op de man af of ik hulp kon gebruiken. Dat was het begin van een mooie vriendschap.”

Eerste auto gekocht

“Tiebe werd een vast onderdeel van het zondagspeloton en groeide samen mee met ik en ons café. Ik zag Tiebe groeien van prille tiener tot de jonge gast die net zijn eerste auto gekocht had en die klaar was om te gaan studeren. Hij was graag gezien bij de klanten en de hoeveelheid berichtjes die ik nu al heb ontvangen, kan dit alleen maar bevestigen.”

“Ik heb het voorrecht gehad om met Tiebe te werken en hem te zien groeien tot de persoon die hij was. Goedlachs, betrouwbaar, werklustig en gezond nieuwsgierig. Ik zou hemel en aarde verzetten om jou nog een keer door de achterdeur te kunnen zien komen met een verhaal dat je weer iets geknutseld of gerepareerd had. Of hij had voor de duizendste keer zijn brommerke uit elkaar gevezen, een pizzaoven gebouwd, zijn auto gedemonteerd,… Als Tiebe binnenkwam, wist je dat hij altijd iets te vertellen had. Tiebe je laat grote schoenen achter om in te vullen als mijn trouwe rechterhand, maar nog veel meer als mens. De wereld gaf jou kansen en ik was zeker dat je ze met beide handen ging grijpen. Tiebe, je was een echte topkerel!”

Positieve herinneringen

Café ’t Hoekske is het clublokaal van de Vrije Wielertoeristen Geluveld waarvan zijn ouders lid zijn. “Onze club is geschokt, vol ongeloof en in rouw”, klinkt het. “We willen de familie zeer veel sterkte toewensen. Woorden schieten te kort, onmacht, medeleven, maar ook positieve herinneringen zijn er in overvloed.”

“Tiebe, 18 jaar, in de fleur van zijn leven. De laatste drie jaren ook onze vaste garçon zoals ze bij ons zeggen bij Milan in café ‘t Hoekske na onze clubritten op zondag. Opgroeien en leren. Maar ook keihard, na het uitgaan op zaterdag er staan op zondag voor onze trappist. Er schuilde ook een goede technieker in Tiebe. Stilzitten was niet aan hem besteed.”

Grote onmacht

“Enkele weken terug waagde hijzich eens aan een ritje mee met één van onze groepen richting Noord-Frankrijk. We gaan het niet weten of hij de smaak te pakken had om verder zelf te fietsen. Tiebe is opgegroeid in onze club. Veel buren, vrienden en kennissen van Bruno en Jamina zijn lid. Vandaar de grote onmacht. Veel sterkte en moed aan de familie en iedereen die hem gekend heeft.”

Tiebe Blanckaert was een actief en geliefd lid van KLJ Beseveld (Beselare-Geluveld). “Een crème van een vent die steeds te hulp sprong waar nodig. Altijd opgewekt, vrolijk en goedlachs. Geliefd door iedereen. Wij willen als KLJ dan ook ons medeleven tonen aan zijn familie en vrienden. Tiebe, we zullen je nooit vergeten.”

De uitvaart vindt plaats op dinsdag 6 augustus om 10 uur in de Sint-Margarethakerk in Geluveld. Een stil moment bij Tiebe is mogelijk in het Rouwcentrum Derveaux, Roeselarestraat 25 in Zonnebeke, donderdag en vrijdag van 15 tot 18 uur, zaterdag van 15 tot 17 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier