Izegems oud-schepen Erik Vandewalle overleden op 86-jarige leeftijd

Erik Vandewalle werd 86 jaar. © FM

Oud-schepen Erik Vandewalle uit Izegem is zaterdagmorgen 13 april thuis overleden. Hij was 86 jaar. Erik was politiek een groot figuur in Izegem. Hij was schepen voor de toenmalige Volksunie van 1982 tot 1994.

Erik Vandewalle was politiek heel actief. Als Volksunie-man in hart en nieren probeerde hij lokaal zoveel mogelijk leden te maken voor zijn geliefde partij. Hij ging hun lidkaarten persoonlijk afgeven, meestal met zijn fiets. Hij was voor de Volksunie gemeenteraadslid en schepen (van 1982 tot 1994, red.) met tal van bevoegdheden waaronder cultuur, zijn favoriete beleidsdomein. Erik was ook actief in de Vlaamse Volksbeweging. Hij onderhield destijds goede contacten met onder andere Jozef Deleu van Ons Erfdeel, Harold Van der Perre, Cyriel Moeyaert en uiteraard ook Geert Bourgeois. Erik was met wijlen dokter Niko Proesmans de stichter van de Vlaamse Studie- en Vormingskring (VSVK).

Erik kon de laatste jaren niet meer zo goed uit de voeten. De voorbije nacht is hij thuis in de Henri Dunantstraat in Izegem overleden. Erik was de echtgenoot van Odette Zwaenepoel en de vader van Marijke, Wouter en Wim.

“Het doet pijn afscheid te moeten nemen van Erik”, zegt burgemeester Bert Maertens (N-VA). “Zonder Erik was er de afgelopen 40 jaar nooit zo’n sterke Volksunie en N-VA in Izegem geweest. Hij was decennialang een drijvende kracht achter de Izegemse afdeling van de VU en de N-VA. Hij zorgde in zijn eentje voor enorm veel nieuwe partijleden, was gedurende 21 jaar een zeer gedreven VU-gemeenteraadslid en was 12 jaar schepen in Izegem (1983-1994). Erik was schepen van onder meer Cultuur, Onderwijs en Bibliotheek en was in die hoedanigheid verantwoordelijk voor heel wat vernieuwingen in Izegem. Onder zijn bewind realiseerde de stad bijvoorbeeld de bouw van de huidige bibliotheek vlakbij de Grote Markt. Niet alleen het VSVK maar ook de Dosfelkring, het Algemeen-Nederlands Verbond (ANV) en nog vele andere verenigingen konden al die jaren op Eriks inzet en toewijding rekenen. We verliezen een man met een enorme toewijding voor de medemens en voor zijn stad, een volbloed Vlaams-nationalist, een cultuur- en taal minnend flamingant. Zo zullen we Erik altijd herinneren en in ons hart blijven dragen.”

Wanneer de uitvaart plaatsvindt, is nog niet gekend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier