Honderden mensen verzamelen in Cortina voor afscheid van Jean-Marc Rousseau: “Wie had dit gedacht?”

De zaal was volledig gevuld tijdens de ceremonie en achteraf legden velen nog bloemen vooraan.
Redactie KW

Vorige week dinsdagmiddag overleed Jean-Marc Rousseau (50) aan een hartaderbreuk. Hij was sinds 2013 de geliefde uitbater van het Wevelgemse Bierhuis De Mythe, dat hij samen runde met zijn vrouw Lies Pattijn (50). Zij voorzag deze namiddag een afscheidsplechtigheid in feestzaal Cortina in Wevelgem. Een symbolische plek, want Jean-Marc deed er z’n eerste werkervaring op en werkte er in totaal zeventien jaar.

Dat Jean-Marc Rousseaus geliefd was in Wevelgem, is een understatement. Honderden mensen kwamen de afscheidsplechtigheid bijwonen in de grote zaal. Z’n echtgenote gaf een pakkende speech. “Dag ventje, Jean-Marcske, nonkel Jean-Marc, Jean-Marc, JM”, opende ze.

“Wie had gedacht dat de vakantie waar we zo naar uitkeken een heel andere bestemming zou krijgen?” Het koppel stond immers net op het punt om op een langverwachte vakantie te vertrekken toen het noodlot toesloeg. “Wie had gedacht dat de Cortina, de beginplek van je carrière, ook je eindbestemming zou zijn?”

“Mijn alles”

“De meesten kennen je als cafébaas. Iedereen was bij jou welkom en gezelligheid stond altijd voorop. Maar je bent zoveel meer. Je bent mijn ventje, mijn partner in crime, mijn alles. Je leven startte in Oostende, in het hotel-restaurant van je ouders. De horeca werd je daar met de paplepel meegeven. Het is daar, tussen de drukte van de ontbijtservice en de gezelligheid van het diner, dat je de liefde voor de horeca ontwikkelde.”

Jean-Marc kende echter ook een voorliefde voor het pianospelen. Zijn zelf ingespeelde muziek is tijdens de ceremonie te horen op de achtergrond in de feestzaal die Jean-Marc dus door en door kende. “Na je schoolcarrière en stages kan je hier in de Cortina beginnen te werken”, gaat Lies verder.

“Een zaak met naam en faam, waar je jezelf opwerkt als maître. Altijd gedreven, altijd plichtsbewust, altijd gaf je jezelf voor 100 procent. Vanaf dat punt leert Wevelgem je kennen. Je bent op dat moment het gezicht en uithangbord van de Cortina. Je wordt Jean-Marc van de Cortina. Het is dan ook hier in de Cortina dat ik je leer kennen. Hier is niet alleen ons liefdesverhaal gestart, maar trouwens ook ons horecaverhaal.”

De Mythe

Een horecaverhaal dat hen uiteindelijk dus leidde naar De Mythe. “De Mythe. Elf jaar ons thuis. Elf jaar schrijven we er verder aan ons horecaverhaal. Elf jaar lang zijn we een team met De Mythe-girls. Elf jaar lang ben jij mijn vaste waarde achter ‘den toog’. Elf jaar bouwen we er samen aan een toekomst.”

“Jean-Marc, je hield van eenvoud, van gewoon en normaal. We zijn hier samen om te tonen hoe groot onze vriendschap en waardering voor jou zijn. Zoals we jou kennen. Zonder gedoe. Zonder gezever.”

Afsluiten doet zijn metgezel met een bedanking: “Ventje, bedankt om wat je voor mij betekent. Bedankt voor jouw liefde. Bedankt dat ik achttien jaar aan jouw zijde heb mogen staan. Bedankt dat jij achttien jaar aan mijn zijde hebt willen staan. Ik zie je graag.”

De honderden aanwezigen werden nadien uitgenodigd om nog een glaasje te nuttigen. Er werden ook vele bloemen gelegd onder de kroonluster.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier