Gewezen opvangmoeder van naschoolse kinderopvang De Wonderwijzer in Lauwe Marie Jeanne Vanmarcke (87) is overleden

Marie Jeanne Vanmarcke werd 87 jaar. © Begrafenissen Deman Lauwe
Erik De Block
Erik De Block Medewerker KW

In woonzorgcentrum Ceres in Lauwe Is Marie Jeanne Vanmarcke (87) uit Lauwe overleden. Ze was elf jaar opvangmoeder van de naschoolse kinderopvang in de gemeentelijke basisschool De Wonderwijzer in Lauwe. Ze nam er eind 2001 afscheid met gemengde gevoelens en vooral een beetje pijn aan het hart. In Lauwe wordt Marie Jeanne herinnerd als de moeder van honderden kinderen.

Marie Jeanne Vanmarcke werd op 11 januari 1937 geboren in Wevelgem als jongste van elf kinderen. Ze beleefde als klein kind de woelige oorlogsjaren. Op een dansavond leerde ze haar latere man Lucien Houtaeve kennen. Hij voetbalde bij White Star Lauwe.

Na hun huwelijk woonden Marie Jeanne en Lucien een tijdje in de Goudbergstraat in Wevelgem en verhuisden later naar de Hugo Verrieststraat in Lauwe. Er kwamen vier kinderen. Eerst was er Marleen, dan de tweeling Filip en Dirk en drie jaar later Conny die ondertussen is overleden.

Opvangmoeder

In 1990 ging Lucien met welverdiende pensioen en net toen zocht men in de gemeentelijke basisschool een opvangmoeder. “Op een personeelsvergadering kreeg mijn dochter Marleen te horen dat men een opvangmoeder-vervangster zocht voor Annick Bossuyt, die toen zwanger was”, vertelde Marie Jeanne destijds in KW. “Mijn dochter zei toen ‘mijn moeder zou dat wel willen doen’. Toen ze thuiskwam en me dat vertelde, was ik er niet mee opgezet. Ik zei kordaat nee.”

“Amper een kwartier na die neen kwam er een telefoontje van directeur Jacques Wullaert met diezelfde vraag. Ik durfde niet eens nee tegen hem zeggen en zei dus ja, maar dan enkel voor korte tijd, hoogstens een jaartje tot hij iemand anders gevonden had. Dat ene jaartje zijn er elf geworden. Al enkele jaren stelde ik dat ik gelijktijdig met de invoering van de euro afscheid zou nemen van de zowat zeventig opvangkinderen die ik dagelijks begeleid. Ik word nu volgende maand 65 jaar, het is dus welletjes geweest. Toch zal ik stoppen met heel wat pijn in mijn hart.”

Haar echtgenoot overleed in 1995.

Het afscheid vindt plaats op donderdag 20 juni om 10 uur in de Sint-Bavokerk in Lauwe. Een laatste groet kan dinsdag nog in het funerarium Deman, Lauwbergstraat 14 in Lauwe, op afspraak 056/41 78 46.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier