Gewezen Cercledoelman Patrick Albert overleden

Patrick Albert, staand in het midden, met Cercle in 1973 tijdens een oefenmatch in Barcelona. © GF
Redactie KW

In Loppem is dinsdag Patrick Albert overleden. Hij was 72 jaar en doelman bij Cercle Brugge, KV Torhout en SK Beveren. In het Waasland werd hij als tweede doelman na niemand minder dan Jean-Marie Pfaff onverwacht Belgisch landskampioen.

Patrick Albert was een jeugdproduct van Cercle Brugge. Al had hij daar in de eerste ploeg de concurrentie van een andere keeper uit de groen-zwarte jeugd, Pol Decoussemaeker. In een bomvol Edgard Desmedtstadion speelde Albert zijn eerste match voor De Vereniging. Zij het in de tweede klasse tegen KV Mechelen waar hij de plaats innam van de geblesseerde Zdenko Vuskasovic.

Het seizoen daarop in de hoogste klasse begon Decoussemaeker als titularis, maar Patrick kreeg toch zijn kans van trainer Han Grijzenhout. Dat was dan in de Brugse derby tegen Club op De Klokke (2-2). Het seizoen die volgde waren de rollen omgekeerd en begon Albert als eerste keeper. In de zomer van 1978, tijdens de laatste transferuren, werd hij door SK Beveren overgenomen om op de Freethiel als stand-in te fungeren van Jean-Marie Pfaff. Albert was ervoor ook UEFA-international en speelde later ook voor de nationale militaire ploeg, genaamd De Jassen.

Beroepshalve was hij technisch leraar en is dan zelfstandig aannemer geworden. Hij was gehuwd, had twee dochters en was een fervent tennisser in de club destijds achter het Boudewijnpark in Sint-Michiels.

Geert Pollentier, fervent supporter van Cercle, was zo’n 25 jaar Patrick zijn goede vriend. “Gedurende die periode gingen we elk jaar met zes tenniskameraden op citytrip. Ik heb als reisgezel 25 jaar met hem de kamer gedeeld. Het ging dan uiteraard veel over voetbal. De laatste tijd ging hij heel veel naar Cercle. We zaten samen. Eén van de laatste keren was met zijn ganse familie. Hij was opnieuw in de Cercle geïnteresseerd en dan kreeg hij plots het verdict. In drie maanden was het gepasseerd”, besluit een emotionele Geert Pollentier. (ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier