“Een introverte, maar keiharde werker”: wielermecenas en bekende Jabbekenaar Freddy Casteleyn overleden

Freddy Casteleyn, de sterke man van de voormalige wielerploeg MEZ Team Belgium, is op 81-jarige leeftijd overleden © Bart Vancauwenberghe/Davy Coghe
Philippe Verhaest

Jabbeke moet afscheid nemen van Freddy Casteleyn (81). De voormalige zaakvoerder van Stock Van Houcke en MEZ-motoren is plots overleden aan de gevolgen van een darmperforatie. Hij laat zijn echtgenote Monique, twee dochters en vier kleinzonen na. “Ik kon altijd bij mijn hem terecht voor raad en daad”, reageert zijn broer en Jabbeeks burgemeester Frank Casteleyn.

Freddy Casteleyn was een monument in Jabbeke en ver daarbuiten. In zijn geliefde dorp Snellegem stond hij jarenlang aan het roer van Stock Van Houcke – nu Toolsen – en MEZ-Motoren, maar hij was ook de sterke man achter MEZ Team Belgium.

Die wielerploeg stond begin jaren 2000 te boek als een absolute topclub en kweekvijver van talenten als Jürgen Roelandts, de betreurde Wouter Weylandt, Gianni Meersman, Dieter Vanthourenhout, Klaas Vantornout, Bert De Backer, Radomir Simunek junior…

Toen Sven Vanthourenhout in 2001 de wereldtitel veldrijden in het Tsjechische Tabor veroverde, reed hij ook in de kleuren van MEZ Team Belgium en keek Freddy goedkeurend toe.

Sterke broederband

“We zijn enorm geschrokken”, reageert Freddy’s enige broer Frank, tevens burgemeester van Jabbeke. “We waren twee handen op één buik. We hebben vrij vroeg afscheid moeten nemen van onze ouders, Freddy heeft dan zowat de vaderrol voor mij opgenomen. Hij was letterlijk en figuurlijk met grote broer, iemand waar ik altijd op kon rekenen. Ook nu nog. Hij stond altijd klaar met raad en daad.”

Freddy Casteleyn.
Freddy Casteleyn. © Davy Coghe

Freddy en Frank hebben jarenlang samengewerkt in de familiezaak. “44 jaar lang stonden we ook op de werkvloer schouder aan schouder. We waren áltijd samen.”

“44 jaar lang stonden we ook op de werkvloer schouder aan schouder. We waren áltijd samen” – broer Frank Casteleyn

Frank omschrijft Freddy al een stil, maar vastbesloten man. “Hij was eerder introvert en zocht altijd de schaduw op. De spotlights waren niks voor hem.”

“Freddy was allesbehalve een tafelspringer, maar wel altijd en overal betrokken. Een keiharde werker en goeie strateeg, ook op commercieel vlak. Als hij een doel voor ogen had, moest en zou hij dat ook bereiken. Mijn bewondering voor hem is zeer groot.”

Dankbaar

In de nacht van woensdag 2 op donderdag 3 oktober kreeg Freddy plots hevige buikpijn. “Donderdagochtend werd hij in allerijl naar AZ Delta in Roeselare overgebracht, waar hij meteen geopereerd werd. Mijn broer had een geperforeerde darm. Helaas kwam alle hulp te laat.”

“Ik heb jammer genoeg geen afscheid meer kunnen nemen van de man die mijn hele leven voor me klaar stond. Dat doet erg veel pijn” – broer Frank Casteleyn

“Ik heb jammer genoeg geen afscheid meer kunnen nemen van de man die mijn hele leven voor me klaar stond. Dat doet erg veel pijn. Maar ik zal Freddy altijd in gedachten bij me hebben.”

Freddy Casteleyn, hier met Stefaan Vermeersch nadat die Gent-Ieper op zijn naam schreef.
Freddy Casteleyn, hier met Stefaan Vermeersch nadat die Gent-Ieper op zijn naam schreef. © Bart Vancauwenberghe

“Ik zal hem elke seconde van de dag missen, maar ben tegelijk enorm dankbaar voor de vele mooie jaren die we samen hebben mogen beleven.”

Freddy Casteleyn was de echtgenoot van Monique Lievens. Samen zijn ze de ouders van Hilde en Renata, die hen vier kleinzonen schonken.

Er wordt op zaterdag 12 oktober bij Uitvaart Depoorter in Jabbeke afscheid genomen van Freddy Casteleyn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier