De Haan neemt massaal afscheid van ereburgemeester Ivan Cattrysse: “Geliefd man met een groot hart voor zijn gemeente”

De Sint-Monicakerk in De Haan liep zaterdagmorgen vol voor de uitvaartplechtigheid van ereburgemeester Ivan Cattrysse. (Foto LB)
Leen Belpaeme
Leen Belpaeme Medewerker KW

De Sint-Monicakerk in De Haan liep zaterdagmorgen vol voor de uitvaartplechtigheid van ereburgemeester Ivan Cattrysse. Naast zijn familie en vrienden kwamen ook heel wat inwoners een laatste groet brengen. Cattrysse was burgemeester van 1986 tot 2004 en enorm geliefd in de kustgemeente. Zoon Rudi en kleinzoon Matisse brachten een mooi eerbetoon.

Ivan Cattrysse stopte in 2005 als burgemeester om van zijn pensioen te genieten, maar 19 jaar later zijn de inwoners van De Haan hem duidelijk nog lang niet vergeten. Er daagden dan ook heel wat mensen op in de Sint-Monicakerk om afscheid te nemen van de ereburgemeester. Zoon Rudi schetste een mooi portret van zijn vader die geboren werd in 1945.

Loopbaan

“Na je lagere school aan de nonnenschool in De Haan, ging je naar de vakschool in Oostende. Na het afstuderen kwamen jullie elke vijf jaar samen met je oude klasgenoten, ook dit jaar keek je daarnaar uit. Je ging werken in de fietsenzaak van je ouders. Je leerde mama kennen en jullie trouwden in 1968. Twee jaar later werd ik geboren. Op de dag van mijn doop begon ook je politieke loopbaan.”

“Je werd onmiddellijk verkozen als gemeenteraadslid in Klemskerke. Je hobby’s hebben zeker bijgedragen tot het succes. Je speelde trombone, verzamelde postkaarten van de gemeente en je kende alle cafés vanbinnen en vanbuiten. Geen wonder dat je in 1976 verkozen werd tot schepen. De mooiste politieke dag was weliswaar 1 januari 1986, toen je burgemeester werd.”

Hartstilstand

“Dat ben je twintig jaar gebleven. Op je zestigste vond je dat het tijd was om van je pensioen te genieten met mama. Je hebt niet veel tijd gehad om daar zorgeloos van te genieten. In 2010 kreeg je een hartstilstand. Je had maar vijf procent overlevingskans, maar de vechter in jou kwam naar boven. Je hebt er uiteindelijk nog veertien jaar bijgedaan. Het was een mooie periode met veel ups en af en toe ook wat downs.”

“De laatste vier jaar gingen wat moeilijker omdat de ziekte Parkinson zich liet gelden. Toch ben je tot bijna de laatste dag elke dag naar de fitness geweest om op te hometrainer te zitten. Die ene val van twee weken geleden werd je echter fataal. Ik ben blij dat we je wens konden respecteren en dat je naar huis kon komen om te sterven. We hebben in de laatste dagen nog veel mooie momenten gehad door de bezoekjes van je kleinkinderen en je beste vrienden. Ik ben fier dat je voor zoveel mensen zoveel betekent hebt.”

Opa fiets

Ook Kleinzoon Matisse zorgde voor een ontroerend eerbetoon aan ‘opa fiets’. Hij toonde zich dankbaar voor de veertien extra jaren die ze gehad hebben samen met hun grootvader.

Ook burgemeester Wilfried Vandaele toonde zijn respect voor Cattrysse die jaren geleden zijn politieke tegenstander was. “Met Ivan verliest onze gemeente een politiek monument. Dat we afscheid nemen van hem op de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen is uiteraard toeval, maar het is ergens ook symbolisch.”

Geen blad voor de mond

“Ivan Cattrysse kon fors uit de hoek komen, maar hij kon boven alles mensen verbinden. Hij kwam graag en veel onder de mensen. Hij nam geen blad voor de mond en werd zo een markante figuur die bekend was tot ver buiten De Haan. Hij legde de basis voor het behoud van heel wat bekende gebouwen zoals het tramstation en het gemeentehuis.”

“We stonden weleens tegenover elkaar in de gemeenteraad, maar er was altijd wederzijds respect. Hij was bijzonder trots dat zijn zoon Rudi in zijn voetsporen is getreden. De Haan verliest een geliefd man met een groot hart voor zijn gemeente en haar inwoners.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier