Brugge legt een natuurbegraafplaats aan

Dirk De fauw en Mercedes Van Volcem met medewerkers op de nieuwe natuurbegraafplaats. © Stad Brugge
Stefan Vankerkhoven

In Brugge was natuurbegraven tot nu toe nog niet mogelijk, maar de Stad wil tegemoet komen aan de grote vraag en de mogelijkheid bieden om de assen van een overledene in een begraafplaats met natuurlijke omgeving te begraven. Op de site De Blauwe Toren is een natuurbegraafplaats aangelegd. Vanaf september zal natuurbegraven kunnen.

“Van de centrale begraafplaats maakten we een begraafpark met meer groen, bomen en bloemen. Nu komen we aan de groeiende vraag tegemoet en realiseerden we een natuurbegraafplaats in Brugge”, zegt schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem.

Burgemeester Dirk De fauw vult aan: “Door de grote vraag werd in 2016 de wetgeving over begraafmogelijkheden in de natuur gewijzigd. In natuurgebieden van overheden is natuurbegraven sindsdien onder bepaalde voorwaarden mogelijk. Bij natuurbegraafplaatsen is het belangrijk dat de natuur niet geschaad wordt. Daarom is er enkel asverstrooiing of het begraven van biologische afbreekbare urnes en lijkwades mogelijk.”

Rustplaatsen

“De natuurbegraafplaats is aangelegd op een mooi stukje duinengras van 3,4 hectare groot op het gebied De Blauwe Toren, waar al een klassieke begraafplaats ligt”, vervolgt Mercedes Van Volcem.

Het behoud van de bestaande beplanting en van het stuk natuur in het middenplein stond centraal bij de aanleg. Het middenplein vergt een specifiek beheer, zodat het duinengrasland optimaal behouden blijft. Het is belangrijk dat de overlast beperkt blijft, daarom zijn gedenkstenen of grafmonumenten niet toegelaten op het domein. Enkel asverstrooiing, lijkwades of biologisch afbreekbare urnes zijn toegestaan.

Het ontwerpplan van de nieuwe natuurbegraafplaats in Brugge.
Het ontwerpplan van de nieuwe natuurbegraafplaats in Brugge. © Stad Brugge

“We realiseren een veilige, toegankelijke ingang. Iedereen kan de natuurbegraafplaats bezoeken. Aangezien de toegang op een hogere positie dan het maaiveld ligt, werken we met een helling met voldoende rustvakken. Aan de ingang zal er een infobord met uitleg over de natuurbegraafplaats komen.”

Vlonderpad

Om de ondergrond niet te beschadigen loopt een eiken vlonderpad overheen het domein. Het vlonderpad heeft een opstaande boord voor de veiligheid van slechtziende mensen of mensen met een rolstoel/buggy. “Op verschillende plaatsen wordt het pad breder tot 1,8 meter, op deze plekken richten we rustplaatsen met zitbanken in voor bezoekers. Ter hoogte van een verbreding in het midden van het pad kan een korte ceremonie plaatsvinden. Op deze plaats kan afscheid genomen worden. Hiervoor plaatsen we een boomstronk waar de urne kan staan, en een aantal banken”, zegt Mercedes Van Volcem.

Timing

De aanleg van de natuurbegraafplaats startte op 19 februari. Begin juli zijn de werkzaamheden afgerond. Nu volgt een rustperiode voor de beplanting, vanaf september zal natuurbegraven mogelijk zijn. Ook het juridisch kader zal dan in orde zijn.

De Stad investeerde 519.675,93 euro (incl. btw) in het aanleggen van de natuurbegraafplaats. Aannemer Steenhaut bvba voerde de werkzaamheden uit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier