Bezieler van Kallemoeie Jan Hostyn overleden

Jan Hostyn gaf de liefde voor verhalen en poppentheater ook door aan zijn kleinkinderen. © gf
Leen Belpaeme
Leen Belpaeme Medewerker KW

Jan Hostyn is op 11 juni op 70-jarige leeftijd overleden. De bezieler van Marionettentheater Kallemoeie en voormalige campusmanager van Syntra West in Oostende leed al enkele jaren aan kanker.

“Jouw draaiboek is geschreven, de laatste scène gespeeld. Een verhaal vol warmte en veel liefde.” De familie van Jan Hostyn nam op 11 juni afscheid van hun broer, man, vader en grootvader. Hij kreeg vlak voor zijn pensioen te horen dat hij kanker had. Hij vocht negen jaar tegen de ziekte.

Blauwe toren

“Hij heeft heel wat behandelingen ondergaan en soms ging het ook iets beter, maar op het einde was hij moegestreden”, vertellen echtgenote Annie Laforce en dochter Joke Hostyn. “Hij is er altijd voor blijven gaan en deed zijn best om overal bij te zijn.” Jan was papa van Katrien, Maarten en Joke en opa van Immanuel, Sien, Mona Selah, Nore, Elena en Jef.

“Hij was enorm trots op zijn kinderen en kleinkinderen. Hij vertelde altijd verhalen tegen hen of las voor uit boeken. Hij had zelfs een verhaal uitgevonden over een blauwe toren. Alle kindjes kennen dat verhaal van opa.”

Poppentheater

Hij was geëngageerd in heel wat culturele verenigingen, maar Kallemoeie was zijn grootste passie. “Hij speelde er vroeger al bij toen zijn vader dat ook deed. Dat heeft dan stilgelegen en de poppen lagen in een kelder in Oostende. Jan heeft ze terug in handen kunnen krijgen en richtte zo’n 20 jaar geleden opnieuw een vereniging op om het marionettentheater nieuw leven in te blazen. Hij heeft zich vorig jaar nog volop ingezet voor het Ensorjaar. Hij was altijd bezig met Kallemoeie. Hij regelde van alles en was altijd aan het knutselen voor decors en poppen”, vertelt Annie.

De liefde voor verhalen en poppentheater gaf hij ook door aan zijn kleinkinderen. “Vorig jaar hebben we samen met alle kleinkinderen een korte voorstelling gebracht op de Paulusfeesten. Immanuel, zijn oudste kleinkind, had zelf het verhaal rond de Kallefakters geschreven. Jan was daar heel trots op.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier