Ouders van betreurde Julie Daivier furieus nadat aanrijder hoger beroep aantekent
In september werd K.V., de man die in januari 2018 Julie Daivier aanreed op het kruispunt van de Gistelsesteenweg en de Zilverlaan, door de rechter voor een vierde aansprakelijk gesteld. De man tekende hoger beroep aan en wil volgens Julie’s ouders zijn aansprakelijkheid ontlopen. “Neem toch in godsnaam je verantwoordelijkheid”, klinkt het boos.
Even de feiten op een rij: Op 11 januari 2018 verlaat de 21-jarige Julie Daivier omstreeks 18 uur het huis van haar papa in de Kievitstraat om richting haar vriend te trekken. Het is een mistige winteravond en Julie is zich er helemaal niet van bewust dat ze de voordeur van het huis van haar papa voor de laatste keer had dichtgetrokken. Als ze klaar staat aan het kruispunt van de Gistelsesteenweg en de Zilverlaan om op het zebrapad de Gistelsesteenweg over te steken met haar fiets aan de hand, laat een dame die met haar wagen in de richting van Gistel rijdt, haar over. Nietsvermoedend steekt Julie de baan over. Een bestelwagen met aanhangwagen die in de richting rijdt van de Kennedy rotonde ziet Julie niet.
Als de man Julie in laatste instantie toch opmerkt gaat hij diep in de remmen. Te laat weliswaar. Jullie wordt aangereden met catastrofale gevolgen. Zwaargewond wordt ze naar het ziekenhuis gebracht, maar de volgende morgen overlijdt Julie aan haar verwondingen. Haar familie en vrienden blijven vol verdriet achter. De aanrijder is een op het moment van de feiten de 30-jarige K.V. uit Oostende. De man had dan wel voorrang op Julie, maar bleek 0,83 promille alcohol in het bloed te hebben. Het parket legde de man een minnelijke schikking op voor het gebruik van alcohol achter het stuur en sloot het dossier af. Dat was echter buiten vader Luc Daivier gerekend. Hij daagde de man zelf voor de rechter om zo zijn aansprakelijk voor Julie’s dood niet te ontlopen. Nochtans was uit het onderzoek gebleken dat K.V. zich aan de maximum snelheid van 50 kilometer per uur had gehouden.
Snelheid aanpassen
“Die man had zijn snelheid moeten aanpassen aan het mistige weer die avond”, klinkt het bij Luc.
“Hij had Julie zien staan, maar had volgens zijn advocate nooit verwacht dat Julie zou oversteken. Als hij Julie zien staan heeft, dan heeft hij ook gezien dat zijn tegenligger gestopt was om Julie over te laten. Hij vertikte het echter om Julie eveneens over te laten. Die tien seconden die hij daarmee heeft gewonnen, hebben mijn dochter haar leven gekost. Het is niet omdat je op een voorrangsweg rijdt, dat je zomaar iedereen van de baan mag maaien. Ik had nog een onderzoek gevraagd omtrent zijn gsm-gebruik achter het stuur omdat ik vermoed dat hij met iets anders bezig was. Dat werd nooit bekeken tijdens het onderzoek. Julie was al een stuk op die oversteekplaats toen ze werd aangereden. Hij heeft haar zelfs niet geholpen toen ze daar roerloos op straat lag.”
Hij kreeg een hele lichte straf, maar vertikt het om die te aanvaarden
De rechter oordeelde in september dat K.V. zijn snelheid inderdaad had moeten aanpassen aan het mistige weer. De zichtbaarheid was er volgens de vaststellingen amper 100 meter. Getuigen hadden verteld dat K.V. aan een te hoge snelheid het kruispunt was genaderd. K.V. kreeg drie maanden celstraf met uitstel, een boete van 400 euro en drie maanden rijverbod, waarvan de helft met uitstel. Vader Luc Daivier kreeg een euro voorlopige schadevergoeding. K.V. werd door de rechter voor een vierde aansprakelijk gesteld voor het ongeval. “Ik was blij dat er eindelijk voor een deel gerechtigheid geschied was”, gaat Luc verder. “Die minnelijke schikking die de man eerst kreeg opgelegd, voelde als een mes in Julie’s rug, met een tweede overlijden tot gevolg. Dat de rechter oordeelde dat de man toch enige schuld trof aan het ongeval stemden mij en Julie’s mama tevreden. Eindelijk kon ons rouwproces beginnen.”
Geen spijt getoond
Dat rouwproces duurde niet lang, want korte tijd na het vonnis kreeg Luc een brief van zijn advocate. “Hij had hoger beroep aangetekend tegen zijn vonnis. Ik stond aan de grond genageld”, reageert Luc boos. “Hij had een hele lichte straf gekregen, maar vertikt het die te aanvaarden. Onze dochter is er niet meer en hij kan verder van zijn leven genieten. Nooit, maar dan ook nooit heeft die gast enige spijt getoond. Het leven van mijn dochter lijkt niets waard te zijn.” Ook Sandra Muylle, de mama van Julie, is boos. “Onbegrijpelijk dat die man nog steeds geen enkel schuldinzicht toont. Toen Luc mij liet weten dat hij beroep had aangetekend, wist ik even niet meer waar ik was. Bijna drie jaar na het overlijden van Julie blijft de lijdensweg duren. Neem in godsnaam je verantwoordelijkheid en aanvaard je straf. Heb op zijn minst een klein beetje respect”, aldus Sandra.
Het hoger beroep dateert van twee maanden terug en raakte nu pas bekend. Vorige week werd opnieuw een fietser aangereden op hetzelfde kruispunt als waar Julie om het leven kwam. “Zo lang er geen deftige maatregelen komen op dat kruispunt zal het een heikel punt blijven. Verkeerslichten, dat is de enige oplossing. Maar men vertikt het om oplossingen te zoeken. Zolang er geen oplossing komt, zal Julie niet de laatste geweest zijn die op die plaats het leven liet. En niet alleen de Gistelsesteenweg is zo’n heikel punt.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier