Oudenburg krijgt nieuw Sociaal Huis

Zo zal het nieuwe Sociaal huis met erboven koopappartementen eruitzien. © GF
Redactie KW

Oudenburg krijgt een nieuw Sociaal Huis in een publiek-private samenwerking. “De bouw en realisatie van dit Sociaal Huis zal de Oudenburgse belastingbetaler niets kosten”, benadrukken burgemeester Anthony Dumarey en schepen van Sociale Zaken Romina Vanhooren.

“Uit een rondgang begin 2019 langs alle stedelijke gebouwen werd duidelijk dat Huis Vanderheyde niet langer aan de moderne noden voldeed”, vertelt de burgemeester. Begin dit jaar schreef Oudenburg een wedstrijd uit om een publiek-private samenwerking aan te gaan voor de bouw van een nieuw Sociaal Huis. “Er namen vier ontwerpbureaus deel en Vicest Invest, een Oudenburgse-Oostendse groep, kwam als winnaar uit de bus. De architect is Frederic Vanhoorn.”

Financieren binneninrichting

“Vermits we deze legislatuur gestart zijn met een schuldenberg van rond de 25 miljoen moeten we als nieuw stadsbestuur creatief zijn. De geraamde kostprijs van het project Sociaal Huis bedraagt 1,25 miljoen euro. Het project is een publiek-private samenwerking, waarbij Vicest Invest de bouwgrond krijgt in ruil voor de bouw.

“Deze groep zal instaan voor de realisatie van het Sociaal Huis op het gelijkvloers met erboven 25 koopappartementen. Als stad zullen we alleen 150.000 euro moeten investeren voor de binneninrichting van de kantoren”, legt Anthony Dumarey uit.

Sociale site

Het nieuwe gebouw, waarvoor Huize Vanderheyde zal worden afgebroken, zal deel uitmaken van de sociale site waartoe het woon-zorgcentrum Riethove en het lokaal dienstencentrum Biezenbilk behoren. Er komen 14 kantoren, twee ruimtes voor landschapsbureaus en een onthaalruimte met kinderhoek op een oppervlakte van 500 m².

De huidige OCMW-diensten verhuizen tegen 1 mei 2021 naar de Hoogstraat 13. De stad zal het pand, waar tot voor kort een reisbureau gevestigd was, huren vanaf 1 januari.

De oplevering van het nieuwe Sociaal Huis is voorzien voor de zomer van 2023. De verhuizing zal dan tegen eind van dat jaar op de agenda staan. (LIN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier