“Oude tradities komen dit carnavalsweekend terug”: Poperinge maakt zich klaar voor het Keikoppencarnaval

Vzw Keikoppencarnaval is klaar voor het carnavalsweekend. © LBR
Laurie Bailliu
Laurie Bailliu Medewerker KW

De verkleedkostuums mogen weer bovengehaald worden, want van donderdag 7 tot en met zondag 10 maart staat een nieuw Keikoppencarnavalsweekend op de agenda in Poperinge. De bekende Kindercarnavalstoet, het Masjer’n en de Keikoppencarnavalstoet zijn weer van de partij, maar enkele oude tradities worden weer opgevist.

De 25ste Kindercarnavalstoet en de 55ste Internationale Keikoppencarnavalstoet trokken vorig jaar door de Poperingse straten. De verjaardagseditie van de Keikoppencarnavalstoet was meer dan de organisatie had durven dromen. Volgens de politie zakten ruim 40.000 toeschouwers af naar de Hoppestad om de carnavalssfeer op te snuiven. Ook dit jaar wil het organiserende vzw Keikoppencarnaval er een fantastische editie van maken.

Kinderen en senioren

“Op donderdagmorgen 7 maart trekken we het carnavalsweekend op gang in de enkele scholen in het centrum van Poperinge. We gaan op bezoek met een delegatie en uiteraard zijn de kersverse Prins Carnaval Marco en Prinses Carnaval Davina ook van de partij”, zegt Lieven Ryckbosch, voorzitter van het organiserende vzw Keikoppencarnaval. “In de namiddag is het tijd om de senioren te trakteren op een leuke namiddag. Vanaf 13 uur zijn ze welkom in zaal Maeke Blyde. Johnny Clarysse, Johan Vergels en Alwin komen er langs. Er is plaats voor maximum 400 mensen. We vragen 5 euro inkom en de aanwezigen worden getrakteerd op een koffiekoek.”

Vooraf inschrijven is noodzakelijk via Ingrid (0497 94 20 19) of Jolien (0493 69 12 56). “Om 19.33 uur is er de sleuteloverdracht in de Gotische zaal van het stadhuis. Onze kersverse Prins Carnaval Marco krijgt van burgemeester Dejaegher de sleutel van de stad in handen voor het carnavalsweekend.”

(Lees verder onder de foto.)

Traditiegetrouw staat de vrijdag van het carnavalsweekend in het teken van de Kindercarnavalstoet.
Traditiegetrouw staat de vrijdag van het carnavalsweekend in het teken van de Kindercarnavalstoet. © LBR

Kindercarnavalstoet

Traditiegetrouw staat de vrijdag van het carnavalsweekend in het teken van de Kindercarnavalstoet. “Op 8 maart trekken we vanaf 13.30 uur door de Poperingse straten met de kleinste generatie. Dit jaar is het onze 26ste Kindercarnavalstoet. We vertrekken in de Hondstraat. Scholen uit Poperinge en de deelgemeenten zijn opnieuw van de partij en dat zijn in totaal zo’n 1.700 kinderen. Het wordt ongetwijfeld weer een fantastische stoet met heel wat vreugde, enthousiasme en confetti. Zoals de traditie het voorschrijft, krijgen de kinderen op het einde van de stoet een donut om van te smullen.”

Om 18 uur volgt de opening van de kermis. “Een uur later is er de start van de 3-sterren cafés met als startpunt café De Wijngaard. Na enkele jaren maakt de 3-sterren cafés een terugkeer. De Prins en Prinses Carnaval zullen onder leiding van de Keibloazers langsgaan bij de deelnemende cafés. Onze fuif en de pardon garçonkoers zetten we even op pauze en laten een oude traditie terugkomen.

(Lees verder onder de foto.)

De 56ste Keikoppencarnavalstoet start om 15 uur in de Veurnestraat.
De 56ste Keikoppencarnavalstoet start om 15 uur in de Veurnestraat. © LBR

Masjer’n

Zotte Zaterdag staat op 9 maart op het programma. Van 13 tot 17 uur is er de kindernamiddag in zaal Maeke Blyde. “Wat mogen kinderen verwachten? Springkastelen, een goochelaar, een ballonenplooier, glittertattoos, gekke kapsels, mini disco én een meet & greet met enkele leuke figuren”, vertelt Lieven. Vanaf 19 uur kan je masjer’n en is er carnavalsboemel onder leiding van Ut Kaaiendoncks Kapelleke d’ Askruizen. Nog om 19 uur is er opnieuw 3-Sterrencafés met startpunt aan café Brittania.

“Om deel te nemen aan het masjer’n heb je een deelnamenummer nodig en dat kan afgehaald worden bij de toeristische dienst op de Grote Markt. Elke werkdag tijdens de openingsuren. Op zaterdag en zondag zal dat mogelijk zijn van 18 tot 21 uur.” ‍

Keikoppencarnavalstoet

Op 10 maart is het Feest Zondag met om 10.30 uur de zitting in de Gotische Zaal. “Om 13.45 uur start de reclamestoet aan het rondpunt van de Gasthuisstraat en de Duinkerkestraat. Daar zullen weer heel wat lekkere snoepjes kunnen gevangen worden. De 56ste Keikoppencarnavalstoet start om 15 uur in de Veurnestraat. We volgen dit jaar een nieuw traject met de Bruggestraat en de Sint-Jorisstraat”, legt Lieven uit.

“Om 17.30 uur start de saffelavond met verschillende orkestjes en om 18 uur kan er opnieuw gemasjerd worden in de deelnemende zaken. Tussen 17 en 18 uur volgt de bekendmaking van de winnaar van de carnavalsstoet. Het carnavalsweekend sluiten we om middernacht af met de popverbranding op de pui van het stadhuis onder leiding van de Flanders Memorial Pipe Band. Het zal het afscheid zijn van een ongetwijfeld fantastisch, maar vermoeiend weekend. Noteer alvast in de agenda: het volgende Keikoppencarnavalsweekend staat gepland op 27, 28, 29 en 30 maart 2025.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier