Oude rijkswachtkazerne 100 jaar in gebruik: “Een tijdperk van schrijven en overtypen, pure nostalgie”

Martin Laporte ging met pensioen op 1 oktober 2022 © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Het is dit jaar exact 100 jaar geleden dat het gebouw op de hoek van de Graaf Boudewijn IX-laan en de Zwevegemstraat door de politiediensten – toen nog de Rijkswacht – in gebruik werd genomen. Voor de gelegenheid werden oude en huidige collega’s uitgenodigd voor een receptie en was er een kleine expositie over het rijk verleden van de Kortrijkse Federale Gerechtelijke Politie en haar opgeloste zaken.

“De eerste inwonende rijkswachters werden in 1923 ingeschreven. Zij verbleven samen met hun familie in de logementen van het gebouw. De oude badkamers in jaren 70 stijl zijn nog steeds aanwezig. Tot 1949 werden hier ook paarden gestald. De ringen kan je vandaag nog steeds zien op de binnenkoer. Het is een gebouw met een zichtbare geschiedenis”, vertelt gerechtelijk directeur Kurt Desoete.

Dankzij de politiehervorming van 2001, waarbij de rijkswacht en gerechtelijke politie werden samengevoegd tot de huidige Federale Politie, deden ook nieuwe politiediensten hun intrede in het gebouw. Sinds 2014 maakt de site Kortrijk deel uit van de Federale Gerechtelijke Politie West-Vlaanderen. “Altijd stond de veiligheid in Kortrijk en ver daarbuiten centraal en werd samengewerkt met tal van andere diensten en sectoren. Deze mooie kazerne heeft van in het begin een maatschappelijk relevante rol gehad”, aldus Kurt Desoete.

Onder de aanwezigen maak ik kennis met Martin Laporte (64), hij werkte 45 jaar lang voor de Federale Gerechtelijke Politie en werd als hoofd toegewezen aan de beruchte “greppelmoord”. Bijna vijf jaar na het vinden van de stoffelijke resten van 28-jarige Vietnamese studente Nguyen Thi Xuan werd John Vandoolaeghe schuldig bevonden aan moord. “Werken op afdeling Moord, waarbij je een onbekende dader moet opsporen, was het boeiends. Zo hebben we zelfs nog eens een zaak opgelost na bijna tien jaar. Op pensioen gaan was voor mij geen cadeau”, vertelt Martin. “Het is vandaag een fijn weerzien van oude collega’s en vrienden. In de expositie liggen nog oude attributen en uniformen, fantastisch gewoon. Een tijdperk van schrijven en overtypen, pure nostalgie.”

“De Greppelmoord”, een aflevering van True Crime Belgium, is te zien op Streamz.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier