Oud Radio Rolariusmedewerkers richten productiehuis op

De initiatiefnemers van het audio-productiehuis Rolarius Radio: Jean-Marie Claeren, Peter Seys, Ronny Saelen en Peter Kiepe. © (foto SB)
Bart Crabbe
Bart Crabbe Medewerker KW

Tijdens de uitzendingen van Radio Vandewalle in juli kwam ook Radio Rolarius weer een dagje in de ether. Dat lokte zoveel reacties uit dat de medewerkers en deejays van toen nu een productiehuis oprichten. “Het moet een online te raadplegen audio-archief worden.”

Op 23 juli ‘kaapte’ Radio Rolarius zendtijd bij de stadsradio Radio Vandewalle die uitzond vanuit de gelijknamige villa in de Meensesteenweg. “Dat zorgde voor een storm aan reacties”, vertelt Jean-Marie Claeren. “Radio Rolarius hield er in 1995 al mee op maar blijkbaar zijn de herinneringen aan onze lokale radio-omroep nog heel levendig.”

“De respons kwam er niet alleen van luisteraars maar ook van de vele medewerkers van toen. Ons whatsappgroepje breidde aanzienlijk uit en berichten van oud-deejays stroomden toe. Die zijn nu massaal in hun eigen archiefdozen gaan snuisteren en bezorgen ons bijna dagelijks materiaal en memorabilia uit de veertienjarige geschiedenis van Radio Rolarius. Vaak gaat het om cassettebandjes met volledige uitzendingen, zaken waarvan we dachten dat ze allang verloren waren gegaan.”

“Meteen is de idee gegroeid om daar structureel iets mee te doen. Een fysiek museum is niet meer van deze tijd dus gaan we proberen om al dat materiaal gedigitaliseerd te krijgen en te verzamelen op één digitale plek. We hebben een feitelijke vereniging opgericht onder de naam Rolarius Radio. Dat wordt een audio-productiehuis voor de Roeselaarse regio waarbij we enerzijds de verbindende factor willen zijn voor al wie ooit van ver of dichtbij bij Radio Rolarius betrokken was en anderzijds een digitaal archief willen aanleggen.”

Klankarchief

“Zo kunnen we ons klankarchief met interviews als ondersteuning aan evenementen aanbieden. Ook wie een podcast over onze stad wil maken, kan bij ons terecht. Misschien wagen we ons zelf ook aan het maken van een podcast met memorabele feitjes uit de Roeselaarse geschiedenis zoals bijvoorbeeld die keer dat Bjorn Borg en Navratilova naar Roeselare kwamen of hoe een schepen dood ging en toch nog leefde.”

“Binnenkort gaan we aan tafel zitten om een interactieve tentoonstelling op te bouwen. Wie niet kan wachten zal op onze website die binnenkort online gaat al kunnen proeven en vooral luisteren naar pareltjes uit de Rolariusgeschiedenis. De radiodag van 23 juli kan alvast herbeluisterd worden via de link van mixcloud op de website van De Spil.”

“Ongetwijfeld zijn er mensen die bij het lezen van dit bericht interesse hebben om mee te werken of zelf nog archiefmateriaal hebben liggen. Zij kunnen ons bereiken via rolariusradio@gmail.com. (Bart Crabbe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier