Opvallend minder daklozen in onze stad: “Alleen maar gissen naar een verklaring”
Er verbleven in november 2020 opvallend minder daklozen in de Kortrijkse nachtopvang dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Door coronabeperkingen zijn er op dit moment slechts zestien opvangplaatsen beschikbaar in plaats van 24. “Toch hadden we nog geen behoefte om uit te breiden”, aldus schepen van Welzijn Philippe De Coene (SP.A). Er zijn verschillende vermoedelijke verklaringen voor het fenomeen.
“In november 2019 moesten we inderdaad nog geregeld mensen weigeren”, bevestigt ook teamcoördinator van de nachtopvang Natalie Van Assche. Ze werkt al bijna 20 jaar met daklozen en is al een goede vijf jaar actief in de nachtopvang. “Op dat moment hadden we nochtans 24 opvangplaatsen in plaats van de 16 die nu beschikbaar zijn. Door de strenge coronamaatregelen slapen er immers minder mensen op één kamer. We zouden heel snel kunnen uitbreiden mocht dat nodig zijn. Maar voorlopig is de vraag niet groter dan het aanbod.”
“De laatste paar dagen gaan we wel iets meer richting maximumbezetting”, vult schepen De Coene aan. “Maar er waren zeker nog geen noodsituaties.”
Een echte verklaring voor het opvallende fenomeen hebben de medewerkers van het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW), die de nachtopvang runnen, niet meteen. “Daar doen veel wilde theorieën de ronde over”, weet Natalie. “Maar in feite kunnen we alleen maar gissen. Zeker tijdens de eerste lockdown bleven er mensen weg uit angst om besmet te geraken met corona. Maar opvallend genoeg zijn er onder de daklozen heel weinig besmettingen. Misschien zorgt de hardheid van hun bestaan ervoor dat ze iets beter bestand zijn tegen ziektes? Ik weet het niet. Maar we geloven dat die angst minder meespeelt in deze tweede lockdown. We hebben mensen een tijdje alleen op de kamer gelegd in plaats van met vier. Ondertussen mogen ze al weer per twee slapen. Ze zitten de hele dag heel dicht op elkaar, in elkaars ‘bubbel’, als je het zo wil stellen. Het zou dus absurd zijn om hen ’s nachts apart te leggen.”
Via het ‘housing first’-programma zijn er al een paar voormalige daklozen succesvol vertrokken – Philippe De Coene (SP.A), schepen van Welzijn
“Daarnaast hebben heel wat gemeenten een oplossing gezocht voor hun daklozen”, aldus Natalie. “Op straat wonen tijdens een lockdown is immers niet evident. De toestroom van niet-Kortrijkzanen is daardoor vermoedelijk wat kleiner geworden. Maar concrete cijfers hebben we daar natuurlijk niet voor. Net zoals tijdens de ramadan lijkt corona ook de solidariteit te doen groeien, zij het in mindere mate. Daklozen kunnen daardoor al eens sneller op de zetel van een vriend terecht. Tot slot zijn ook de uithuiszettingen lang uitgebleven. De overheid had dat immers verboden tot en met 17 juli. Daardoor kwamen ook minder mensen op straat terecht.”
Plaats in Lichtendal
De gevreesde golf eens mensen weer uit hun huis gezet mochten worden, bleef echter uit. En dat is heel opvallend want de afgelopen jaren steeg het aantal daklozen in onze stad alleen maar. “We kunnen alleen maar hopen dat het zo blijft. Al vrees ik toch een piek zodra het gaat vriezen”, besluit Natalie.
Schepen De Coene ziet nog een eventuele bijkomende verklaring. “Onlangs zijn we in Kortrijk gestart met een ‘housing first’-programma. Dat houdt in dat we naar een structurele oplossing helpen zoeken voor mensen die langdurig dakloos zijn. De nachtopvang is immers enkel bedoeld als noodoplossing. Het mag geen manier van leven worden. Daarom creëerden we vijf plaatsen in het oude rusthuis Lichtendal op ’t Hoge, waar telkens maximum twee mensen tijdelijk kunnen verblijven als ze geen andere oplossing hebben. Er lopen dus tien trajecten, dat zijn tien mensen die niet meer moeten aankloppen bij de nachtopvang. In een stad als Kortrijk zijn dat cijfers die kunnen tellen. Voor iemand die dakloos is, begint alles immers met een vast adres. Pas dan kunnen ze op zoek naar werk om zo uiteindelijk weer op eigen benen te staan. We begeleiden hen daar ook intensief in. We helpen hen met papierwerk, sollicitaties, het indienen van aanvragen… Ze kunnen gebruikmaken van hun nieuwe verblijfplaats zolang als nodig. Maar ondertussen zijn er al een paar voormalige daklozen succesvol vertrokken. Hopelijk kunnen we op deze manier de dalende trend aanhouden.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier