Opnieuw vogelgriep in Waregem

foto Belga©ERIC LALMAND BELGA
foto Belga©ERIC LALMAND BELGA
Redactie KW

Het federaal agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) laat weten dat er vogelgriep is vastgesteld bij een handelaar in hobbyvogels en hobbypluimvee in Waregem. De dieren worden geruimd, maar omdat het om een erg besmettelijk virus gaat, wordt een bufferzone met een straal van 3 km rond het getroffen bedrijf ingesteld.

In dit gebied gelden strikte maatregelen die ook gevolgen hebben voor iedereen die pluimvee of andere vogels houdt binnen dit gebied. Het gaat om het volledig grondgebied van de deelgemeenten Beveren-Leie en Desselgem. In Waregem en Sint-Elooi-Vijve gaat het om delen van de Schoendalestraat, Gentseweg, Spitaalstraat, Olifantstraat, Achterstraat, Harelbekestraat.

Ook een deel van Harelbeke, Wielsbeke en Deerlijk valt hieronder, waardoor dit gevolgen heeft voor iedereen die pluimvee houdt binnen dit gebied.

Volgende maatregelen gelden er:

  • Pluimvee en andere vogels moet je opsluiten in stallen, gebouwen of hokken.
  • Verplaatsingen van pluimvee, vogels en broedeieren in het beschermingsgebied zijn verboden. Dit verbod geldt niet voor doorvoer door het beschermingsgebied over de autowegen of per spoor zonder dat er gelost of halt gehouden wordt.
  • Alle verzamelingen, zoals beurzen, markten, tentoonstellingen en prijskampen, van pluimvee en andere in gevangenschap gehouden vogels zijn verboden.
  • Alle houders van pluimvee en andere vogels, zowel professioneel als hobby, moeten een inventaris opmaken van het pluimvee en de vogels die zij houden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier