Opnieuw leven op site van ‘t Spaans Tolhuis in Oudenburg

Joke Debevere en Peter Velle zijn er samen met hun kinderen Flor, Merel en Roos klaar voor om in de tuin van 't Spaans Tolhuis dorstigen en hongerigen te bedienen. © LIN
Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

Zondag 30 juni wordt een grote dag voor de familie Velle-Debevere. Na twee jaar hard zwoegen kunnen Joke, Peter, Flor, Merel en Roos eindelijk het eerste deel van hun missie volbrengen: weer leven brengen op de site van ‘t Spaans Tolhuis. “De restauratie van het gebouw is nog volop aan de gang, maar buiten hebben we een tuinpaviljoen gebouwd, zodat we dorstigen en hongerigen daar kunnen bedienen”, vertelt Peter Velle.

Het verhaal van ‘t Spaans Tolhuis gaat terug tot de 17de eeuw. Op de site bevond zich toen het Fort van Plassendale, een strategisch punt waar toen fel gevochten werd door Engelse, Franse, Hongaarse, Nederlandse en Spaanse soldaten.

Toen Peter Velle en Joke Debevere het gebouw en de achterliggende tuin twee jaar geleden kochten, ging er een archeologisch team aan de slag en legde er de restanten van het fort bloot. “Van hieruit werd de oude sluis van Plassendale toen bewaakt”, weet de nieuwe eigenaar. “In de schaarse periodes van vrede fungeerde het huisje ook als plek waar tol geheven werd op schepen die goederen als tabak, brandewijn, vis en boter vervoerden. Vandaar de naam tolhuis.”

Heuse missie

Als voormalig schepen van Cultuur was en is Peter Velle heel begaan met cultureel erfgoed. Hij heeft de geschiedenis van het tolhuis dan ook tot in de puntjes nageplozen. Het is voor hem een heuse missie om dit beschermd gebouw te restaureren volgens de regels van de kunst en het nieuw leven in te blazen.

“Het lot heeft ons samen gebracht. Tijdens een fietstocht stopten we aan het oude posthuis in Astene en waren er door gecharmeerd. Joke en ik zeiden tegen elkaar dat het tof zou zijn zoiets in Oudenburg te kunnen doen. En kort daarna vernam ik dat de familie Soete ‘t Spaans Tolhuis wilde verkopen”, vertelt Peter Velle.

In de zomer passeren hier om en bij de 1.000 fietsers

Het oude tolhuis en de achterliggende tuin worden vanaf 30 juni een rustpunt langs het water voor fietsers, wandelaars, schippers of voor wie gewoon een namiddag van de rust wil genieten. Het gebouw ligt langs de vaart Plassendale-Brugge, waar je dichtbij de B&B Droomboot vindt. “In de zomer passeren hier om en bij de 1.000 fietsers. Wie dorst heeft, kan dus vanaf zondag 30 juni de remmen toetrekken en hier stoppen. Mijn echtgenote Joke en onze kinderen Flor, Merel en Roos en ikzelf heten iedereen vanaf 10 uur hartelijk welkom”, nodigt Peter Velle uit.

Recuperatiemateriaal

In de tuin pronkt intussen het paviljoen in hout. De ramen met vensters, de deuren en de vloer zijn allemaal recuperatie. “De dubbele deur naar de tuin komt uit mijn eerste ouderlijke huis in Ettelgem, naast de voormalige zaak van mijn grootouders, Meyns-Dossche. Die stond er 40 jaar in een opslagplaats. Ik ben dan ook heel blij die hier te kunnen hergebruiken. En de voordeur kregen we via de familie van de villa van Martha Vermeire”, zegt Peter die graag nog eens een dankwoord heeft voor de vele vrienden die hem en Joke onvoorwaardelijk geholpen hebben bij de realisatie.

Naast de bar herbergt het paviljoen een technische ruimte, een douche en een toilet, ook toegankelijk voor mindervalide gasten. “Er staat ons nog veel werk te wachten. Steen voor steen gaan we door tot eind 2021 met eerst de buitenmuren en als laatste opdracht de binnenkant van het tolhuis. Af en toe loopt het hier wat traag of scheef en vliegt er een kwak mortel door de lucht, maar dat hoort er bij”, lacht Peter Velle.

Spelen in de tuin

Naast het nuttigen van een drankje, ijsje of belegde boterham kan je er vanaf zondag 30 juni ook een spelnamiddag van maken. Joke en Peter hebben namelijk enkele spelletjes met ronkende namen aangeschaft. Aan de bar kan je crossboccia, kubb, giga jenga, laddergolf of cornhole uitlenen. “En in de tuin staat het schaakspel altijd klaar”, besluiten Joke en Peter.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier