Opnieuw heel wat zwaneneieren geroofd in De Moeren

Het broedende koppel knobbelzwanen op het nest waaruit de eieren werden geroofd. © JT
Redactie KW

In de Noordmoerstraat in De Moeren (Veurne) hebben enkele dagen geleden opnieuw stropers een nest van een koppel knobbelzwanen leeggeroofd.

Volgens Norbert Roothaert van Natuurpunt, die in de buurt van het nest woont, gaat het om een lucratieve handel die zich niet alleen in De Moeren, maar ook in andere streken van West-Vlaanderen afspeelt. Hij weet zeker al van een vijftal nesten die in de regio van De Moeren is leeggeroofd. Ook in Brugge werden al heel wat nesten leeggeroofd.

“Verleden jaar was er een nest waar er zes eieren werden uitgebroed, maar plots waren ze verdwenen”, zegt Norbert. Voetstappen rond het nest laten vermoeden dat de eieren werden geroofd.

De geroofde eieren worden in een broedmachine uitgebroed en de kuikens worden dan verkocht voor heel veel geld in binnen- en buitenland, zelfs landen als Saudi-Arabië staan op de verkooplijst van de stropers. Dit handeltje zou al jaren bezig zijn en is al aangeklaagd door Natuurpunt.

Wie informatie of inlichtingen kwijt wil over deze wansmakelijke handel mag altijd contact opnemen met Norbert Roothaert (0495 94 98 18 – norbert.roothaert@telenet.be) of contacteert de politie. (JT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier