Oplossing in de maak voor gescheurde huizen: nieuwe wet sluit achterpoortjes voor verzekeraars
Er lijkt een oplossing te komen voor West-Vlamingen wiens huis door krimpende grondlagen en verzakkingen van kleigronden aan het scheuren ging. Op initiatief van Melissa Depraetere (Vooruit) buigt de Kamercommissie Economie zich woensdag over een nieuwe wet die verzekeraars minder interpretatieruimte geeft bij schade door natuurverschijnselen. “Uiteraard moeten we zoeken naar manieren om de droogte aan te pakken, maar daar hebben al die getroffen gezinnen vandaag niets aan”, klinkt het.
Vooral in de regio Kortrijk, maar ook elders in de provincie is de impact van droogte en warmte op de kleilagen onder de grond nefast voor wie er woont. Huizen zakken weg en gaan scheuren, de schade aan de woningen loopt vaak op tot in ettelijke tienduizenden euro’s. In maart vorig jaar verzamelde de Kortrijkse CD&V-afdeling maar liefst 71 gezinnen uit de wijde regio die scheuren aan hun huis registreerden. Op de infoavond over de droge kleigronden kwamen 250 mensen luisteren .
Hoewel de wet op de verzekeringen sinds 2005 ook schade door natuurrampen verduidelijkte, weigeren vele verzekeraars tussen te komen in de opgelopen schade. Vandaag kunnen zij zelf oordelen of een grondverzakking geheel dan wel gedeeltelijk te wijten is aan een menselijk of natuurlijk fenomeen. “Helaas misbruiken sommige verzekeraars dit en beweren ze dat het krimpen van kleilagen geen verzakking is”, aldus Melissa Depraetere, fractieleider in de Kamer voor Vooruit. “Bovendien achten zij het vaak niet bewezen dat de krimp van de bodem te wijten is aan de droogte. In tegenstelling tot onafhankelijke experten.”
Interpretatie vastleggen
Met een nieuwe interpretatieve wet wil Vooruit de achterpoortjes voor verzekeraars sluiten. Het voorstel ligt vandaag in de commissie Economie van het federaal parlement en werd al mee ondertekend door zowat alle meerderheidspartijen. “Zo’n interpretatieve wet bepaalt hoe een bestaande wet gelezen moet worden. De wetgeving om schade door dergelijke verzakkingen te vergoeden bestaat al, alleen interpreteren verzekeraars het anders. Wij willen ervoor zorgen dat er geen discussie meer is”, aldus Depraetere nog.
“Droogte valt onder de ruime dekking voor natuurrampen, maar blijkbaar is het nodig om die tekst te verduidelijken. Het voordeel van dit voorstel is dat de dekking door verzekeringen niet alleen van toepassing zal zijn voor schade in de toekomst. Ook gezinnen die al met scheuren in hun woning werden geconfronteerd, kunnen er beroep op doen. Uiteraard moet de Vlaamse regering verder op zoek naar de oplossingen om de droogte aan te pakken, maar daar hebben al getroffen gezinnen nu niets aan. Voor wie reeds te kampen heeft met schade aan hun woning, is nú een oplossing nodig”, besluit Melissa Depraetere.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier