Op bezoek bij duurzame helden
De Duurzame Tour laat je op zondag 26 september kennismaken met 17 Wevelgemse helden. Plan je eigen fietstocht die je meeneemt langs unieke tuinen, een bos op een onvermoede locatie, microbrouwerijen en een kunstenaar die met afval van papier en plastic prachtige voorwerpen maakt. De brochure is handig, je vindt ze bij een van de deelnemers of op de website van de gemeente.
In het verleden werden de Wevelgemse Duurzame Helden uitgenodigd door de gemeente, in 2019 was er nog een festival in JC Ten Goudberge samen met lokale muzikale helden. Dit jaar gooit de gemeente de samenwerking met de provincie en VELT over een andere boeg. Iedereen kan langsgaan bij de Duurzame Helden zelf die hun duurzame werking, woning of bedrijf aan de bezoekers voorstellen.
“Het is een uniek concept”, weet burgemeester Jan Seynhaeve. “Vergelijk het met ‘Buren bij Kunstenaars’ waarbij de bezoekers op laagdrempelige wijze kennismaken met de projecten van lokale kunstenaars. Het is wonderlijk hoe vele inwoners van onze gemeente op creatieve wijze met duurzaamheid omspringen. Ik moedig iedereen aan om op zondag 26 september op de fiets te springen en langs te gaan bij deze lokale helden.”
Zondag nemen zeventien duurzame helden deel, verspreid over de drie deelgemeenten. Het aanbod is heel divers: samentuinen (Eigen Kweek, Hark van Noah, Ieperstraat, tot kleinschalige onthardingsprojecten (Erwin Decoene), microbrouwerijen (Brouwe Bier, OX Brewery) en Nathalie Callens die op creatieve wijze gadgets maakt met plastic en afval. Met de draagtassen en schalen van Nathalie kan je kennismaken bij bloemen Leterme.
Levensbos
De schijnbaar vreemde eend in de bijt is familiebedrijf Vanhalst in de Ambachtenlaan op het bedrijventerrein Gullegem/Moorsele. Bezoekers zullen er worden verwelkomd in het levensbos, gelegen naast het bedrijfsgebouw. “Eigenlijk is deze grond ingekleurd als uitbreidingszone”, vertelt bedrijfsleider Frank Vanhalst. “Het was een groot grasveld, wij wilden er een nuttige bestemming aan geven. Daarom hebben we er 1.000 populieren geplant, een bos van ‘kort omloophout’. Het is een tijdelijke CO2-captatie, want het is de bedoeling dat het bos gerooid wordt. Een optie is om jonge ontwerpers met dat hout aan de slag te laten gaan. Daarnaast heeft ons bedrijf aandacht voor biodiversiteit. In het levensbos huizen 80.000 bijen die een lokale imker onder zijn hoede heeft genomen.”
Het bedrijf Vanhalst kan je enkel bezoeken op zondagvoormiddag, je kan er ontdekken hoe het bedrijf energiebesparend werkt, hoe ze streven naar welzijn op het werk en zodoende een van de duurzame helden zijn die je kan ontdekken op deze tour.
Informatiebrochure
Naast de eerder genoemde helden loopt de tour langs de Leievallei. Daar legt Natuurpunt het belang van riviervalleien uit, langs de tuinen van Dieter Dewitte, Yves Gevaert en Elin Verbrugghe en van Diego Naeyaert. Het voedselteam toont bij Pol Hanssens het belang van de korte keten dat het kopen bij de lokale producent promoot. Verder kan je langs bij de lokale dienstencentra, festival Kokopelli, Oxfam Wereldwinkel en provinciedomein Bergelen. Daar is tussen 14 en 18 uur een infomoment over de bouw van een nieuw Natuur Educatief Centrum (NEC) en de geplande uitbreiding van het domein. Hier is vooraf inschrijven wel noodzakelijk.
Bij de meeste duurzame helden kan je de hele dag terecht, een aantal opent enkel de deuren in de voor- of namiddag.
De handige informatiebrochure kan je vinden bij de deelnemers of op www.wevelgem.be/duurzametour, zo kan je je fietstocht vooraf uitstippelen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier