Oostkamp maakt vuist tegen pesten: “Je staat er nooit alleen voor”

Het Valkennest, Oranje vzw en Oostkampse scholen maakten vlaggen met de vier stippen van de STIP IT-actie. © GST
Redactie KW

Met veel vlaggen en wimpels wil de gemeente Oostkamp duidelijk maken dat pesten binnen de gemeente niet kan. Door slingers met vlaggen in het straatbeeld op te hangen willen ze aantonen dat samenwerken en verbinden veel meer kan betekenen in onze samenleving.

Van 2 tot 9 februari loopt de Vlaamse Week tegen Pesten en zal je in elke deelgemeente van Oostkamp sjorrings met vlaggen zien staan. Hiermee toont Oostkamp dat het kiest voor samenwerking en verbinding. Het Valkennest, Oranje vzw en Oostkampse scholen maakten en versierden vlaggen met de vier stippen van de STIP IT-actie. De vlaggen zijn verbonden aan een lint, net zoals wij allemaal verbonden zijn met elkaar. De jeugdbewegingen maakten sjorrings om de vlaggen aan te hangen. Het eindresultaat van een mooie, verbindende samenwerking. Tijdens het maken van de vlaggen werd uitvoerig gepraat over pesten: hoe voelt het, wat kan je doen als je het meemaakt of ziet gebeuren, en hoe kan je samenwerken tegen pesten? “We willen met deze installaties zeer sterk visueel inzetten op het feit dat pesten niet mag en kan. Maar we weten ook dat met deze actie niet alles zal opgelost worden. Daarom willen we ook oproepen dat indien je in aanraking komt met pestgedrag, praten kan helpen. Weet dat je er nooit alleen voor staat”, weet schepen Sam Van de Caveye te vertellen.

Najaarscampagne

In september start er een nieuwe campagne: Een Jaar Lang Tegen Pesten. Pesten voorkomen en aanpakken is iets waar je een jaar lang in investeert, samen met kinderen, jongeren, leerkrachten, begeleiders, ouders.

Wil je als ouder praten over pestgedrag en hoe je je kind hierbij kan helpen? Kom dan langs bij Huis van het Kind Damme Oostkamp Zedelgem. Zij luisteren en helpen je ook de weg te vinden naar andere hulp. Tips voor ouders kan je vinden in de wegwijzer Stop (cyber)pesten of de brochure Pesten aanpakken op de website van Kies Kleur tegen Pesten.

Heb jij of je kind nood aan een anoniem gesprek? Je kan steeds terecht bij 1712, Awel, WatWat, Lumi of Tele-Onthaal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier