Oostkamp hoopt op subsidies voor nieuw zwembad: “Vraagt grote investering en is verlieslatend”

Het zwembad van Oostkamp. © GS
Geert Stubbe
Geert Stubbe Medewerker KW

Een recente controle bracht aan het licht dat de kuip van het zwembad de Valkaart in Oostkamp last heeft van betonrot. De gemeente hoopt met extra controles het zwembad zo lang mogelijk open te houden, maar kijkt ook al vooruit. “Er zijn plannen voor een nieuw zwembad, maar daarvoor hopen we op subsidies van de Vlaamse overheid”, klinkt het

Het zwembad van Oostkamp werd in 1974 gebouwd. Sindsdien zijn er regelmatig grote en kleine controles en onderhoudswerken uitgevoerd om het in goede staat te houden. In 2016 doken de eerste problemen op met het zwembad. Om financiële redenen koos het bestuur toen voor een beperkte renovatie. Kostenplaatje: 255.000 euro. Toen al was duidelijk dat het zwembad slechts tot 2025 open zou kunnen blijven.

Extra nazicht

In 2023 werd tijdens een inspectie vastgesteld dat ook de technische installatie dringend aan vervanging toe is. In april 2024 ontving de gemeente de eerste resultaten van een extra studie. Daaruit blijkt dat er zich betonrot heeft ontwikkeld in de kuip van het zwembad. In een korte periode is de zichtbare en onzichtbare schade sterk toegenomen. Regelmatige controles om het zwembad open te houden en een langetermijnoplossing zijn noodzakelijk.

Het zwembad nog 8 à 10 jaar openhouden lijkt onmogelijk zonder ingrijpend betonherstel. De kosten hiervoor worden momenteel berekend, maar de verwachting is dat deze te hoog oplopen en dat het dus de moeite niet zal zijn om de herstellingen te doen. Het risico bestaat dus dat het zwembad plots zal moeten sluiten.

Daarom wil Oostkamp een nieuw zwembad bouwen, met de focus op functioneel gebruik en schoolzwemmen.

Subsidie

“Een zwembad is een uitdagend project omdat het niet alleen een grote investering vergt, maar ook verlieslatend is. Desondanks zijn wij als bestuur ervan overtuigd dat een functioneel zwembad een belangrijke toegevoegde waarde heeft voor onze sportieve gemeente”, aldus burgemeester Jan de Keyser.

“De afgelopen maanden hebben we bewust gewacht met het opstarten van het zwembaddossier, omdat we in de Vlaamse parlementaire wandelgangen vernamen dat er een subsidie op komst was. Het zou onverstandig zijn om door haast miljoenen mis te lopen.”

“Deze tijd heeft ons bovendien de gelegenheid geboden om het zwembadproject te integreren in de masterplanoefening van de Valkaart. Met dit vooruitzicht staan we klaar om de volgende stappen te zetten en onze gemeenschap een moderne, duurzame en functionele zwemfaciliteit aan te bieden”, besluit de burgemeester.

(GS)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier