Oostendse kruidenier: “We zijn aan het ondenkbare ontsnapt tijdens storm”

Patrick Boudengen in zijn gestutte winkel. "Er zal een nieuw dak nodig zijn." © JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

De schade in de kruidenierszaak van Patrick Boudengen in de Kemmelbergstraat is aanzienlijk na de storm afgelopen maandag. Een stuk muur van een aanpalende residentie weerstond niet aan de hevige rukwingen en boorde zich door het dak van de winkel. “Gelukkig zijn we op maandagmiddag altijd gesloten, we zijn aan het ondenkbare ontsnapt.”

De storm, met rukwinden tot 100 km per uur, richtte begin deze week her en der schade aan in Oostende. Vooral de kerstversiering in de straten kreeg het hard te verduren, maar de grootste schade viel te noteren in de kruidenierswinkel van Patrick Boudengen (58). De zaak bestaat al vele jaren en met Patrick staat de derde generatie er aan het roer.

Harde klap

“We maakten al heel wat mee, maar zoiets had ik nooit kunnen denken. Hallucinant gewoon”, vertelt Patrick. “Maandagmorgen was de winkel nog gewoon open. Om 12 uur sloten we de winkel zoals gewoonlijk afgesloten. Normaal staan we dan om 13.30 uur terug in de winkel om die tegen 14 uur weer te openen. Behalve op maandagmiddag, dan zijn we steeds gesloten. En gelukkig maar. We wonen boven de winkel en hoorden rond 13.55 uur een harde klap. ‘t Is lelijk aan het doen buiten, dachten we. We hadden op dat moment geen flauw benul dat wij het slachtoffer waren. Pas toen we onze camerabeelden zagen, zagen we de ravage in de winkel.”

Die muur boorde zich door ons dak en belandde in het midden van de winkel

Er was een grot stuk muur van een residentieel gebouw dat uitkomt in de Koningstraat vanop de zevende verdieping naar beneden gekomen. “Die muur boorde zich door ons dak en belandde pal in het midden van de winkel. Er zat een brokstuk van zeker 100 kilo bij. Die muur was blijkbaar al niet erg stabiel. De syndicus bevestigde dit achteraf. Het probleem was zelfs al meermaals gemeld, maar er was nog niets aan gedaan. Met alle gevolgen vandien.”

Brokstukken van een losgekomen muur boorden zich door het dak van de winkel.
Brokstukken van een losgekomen muur boorden zich door het dak van de winkel.© JRO

“Gelukkig was er op dat moment niemand in de winkel, anders kon het veel slechter afgelopen zijn. Stel je voor dat je die brokstukken op je hoofd krijgt van zeven verdiepingen hoog, dan is de overlevingskans klein. We hebben veel geluk gehad. Waar het dak naar beneden kwam, staat een klein bureautje waar we vaak zitten”, zucht Patrick.

Verzekering

De zaak is ondertussen gestut, maar het is wachten op de verzekering alvorens de herstellingswerken kunnen starten. “Het dak is verloren, denk ik. Op verschillende plaatsen kwam de constructie los. De brandweer heeft het dak voorlopig gestut. Hopelijk kunnen we snel beginnen met de herstellingswerken. De brandweer heeft alle loszittende stukken aan het gebouw verwijderd, zodat het gevaar op nieuwe problemen quasi onbestaande is. We zijn aan het ondenkbare ontsnapt, maar ik zou toch snel een nieuw dak willen”, besluit Patrick.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier