Oostende zet weer volop in op eindejaarsbeleving

'Winter in het Park' werd in 2017 voor het eerst georganiseerd en was meteen een schot in de roos. © Nick Decombel
Gillian Lowyck

Het is nog even vooraleer iedereen weer samen rond de kersttafel zit, maar toch zie je in de stad overal al voorbereidingen rond eindejaar. De lichttunnel is in volle opbouw, de eindejaarsverlichting in straten wordt opgehangen, zelfs de eerste kerstbomen zijn al gearriveerd. ‘Winter in Oostende’ is al enkele jaren een schot in de roos en op dat elan bouwt de stad verder. Er is een programma met tal van nieuwigheden. Wie verzot is op de lichttunnel, mag niet aarzelen. Door de werken in de Adolf Buylstraat is het nog niet zeker of de tunnel volgend jaar terugkeert.

Wie herinnert zich Winterijs nog? De grote tent met schaatspiste op het Wapenplein was geen favoriet van de Oostendenaars en ligt ondertussen al enkele jaren achter ons. De opvolger ‘Winter in het Park’ werd wel meteen gesmaakt. In 2017 werd dat evenement voor de eerste keer georganiseerd in het Leopoldpark en het was meteen een schot in de roos. Het winterprogramma voor dit jaar borduurt verder op het succes en introduceert ook enkele nieuwigheden.

Lichttunnel

Op vrijdagavond 29 november wordt officieel het startschot gegeven voor de opening van het winterseizoen in Oostende. “De lichttunnel in de Adolf Buylstraat wordt op dat moment feestelijk geopend”, zegt Toerismedirecteur Peter Craeymeersch. De bouw van de lichttunnel is ondertussen al bijna compleet. “Nieuw dit jaar is de led-verlichting. Voortaan zullen er ook kleuren in de tunnel te zien zijn.”

Kinderen kunnen deze winter deelnemen aan de ‘Grote Goede Manierenzoektocht’ doorheen de centrumstraten

Volgend jaar staan er ingrijpende werken op de planning in de Adolf Buylstraat en daardoor zal de tunnel er in 2020 niet staan. “De tunnel is in feite gemaakt voor een brede straat zoals de Adolf Buylstraat. Maar we zijn toch op zoek naar een andere locatie”, stelt Craeymeersch. Al is het afwachten of die gevonden wordt.

Geenwegwerpplastic

Diezelfde avond kan je ook naar de opening van ‘Winter in het Park’. “Dit jaar zetten we heel sterk in op de kwalitatieve invulling van de chalets. Zo komt er onder meer een kunstchalet en kan je ook je cadeautjes laten inpakken in speciaal Oostendepapier.” Ook schaatsen op de vijver zal weer kunnen. “We hebben een grondige analyse laten uitvoeren van het stroomverbruik. Daar zullen we extra op focussen dit jaar, zodat dat een pak lager zal liggen. In overleg met de omwonenden zijn ook duidelijke afspraken gemaakt rond geluid. En we denken ook aan het milieu. Wegwerpplastic is dit jaar verboden.”

De lichttunnel in de Adolf Buylstraat is in volle opbouw. We zien schepen Maxim Donck, toerismedirecteur Peter Craeymeersch, Bart Goekint van Winter in het Park en auteur Nathalie Depoorter.
De lichttunnel in de Adolf Buylstraat is in volle opbouw. We zien schepen Maxim Donck, toerismedirecteur Peter Craeymeersch, Bart Goekint van Winter in het Park en auteur Nathalie Depoorter.© GLO

Inpakbar

Nog enkele klassiekers die dit jaar weer op het programma staan zijn onder meer het Huis van de Kerstman op het Wapenplein, het Kerstboomdoolhof op het strand van Mariakerke, de X-Mas Late Night Shopping en de Christmas Village op het Vissersplein.

Toerisme Oostende kiest er dit jaar weer voor om speciaal Oostende-cadeaupapier te maken. “Bij meer dan vijftig handelaars worden je kerstinkopen in uniek papier ingepakt”, gaat Peter Craeymeersch verder. “We zetten ook weer inpakspecialisten in, die in het Feest- en Cultuurpaleis cadeaus inpakken in de ‘inpakbar’. Volledig gratis, maar wie dat wil kan een bijdrage schenken aan Warm Oostende ten voordele van Lichtbaken.”

Goedemanieren

Kinderen kunnen dit jaar deelnemen aan de ‘Grote Goede Manierenzoektocht’, gebaseerd op het gelijknamige boek van Nathalie Depoorter. Het boek is een grappige etiquettehandleiding voor kinderen vanaf acht jaar. “Ik heb zelf een dochter van zeven en merk dat het eigenlijk niet altijd allemaal zo eenvoudig is”, vertelt Nathalie. “Waarom mag je je neus niet in een servet snuiten? En waarom mag je niet wijzen naar mensen? Wij volwassenen zijn snel om kinderen terecht te wijzen, maar eerlijk gezegd doen we het zelf ook niet altijd zo goed. In dit boek wil ik dan ook tonen dat niet iedereen perfect is en dat je ook niet helemaal zo streng hoeft te zijn.”

Instagram

De zoektocht vindt plaats in de centrumstraten. Wie deelneemt, kan de titel van ETI-KID verdienen: een kind dat best veel van etiquette weet. “De speurtocht is een educatieve, maar ook vooral leuke activiteit. Het past perfect bij Oostende, die toch vooral een stad is om in te wandelen”, vindt Peter Craeymeersch. Ook in de Langestraat wordt er trouwens feestgevierd: op 21 december is er de Montmartre Winter Kick-Off.

En Oostende is sowieso al fotogeniek, maar tijdens de eindejaarsperiode nog dat tikkeltje meer. Doorheen de stad komen er namelijk zeven ‘Insta Walls’. Deze ‘instagrammable decors’ vind je in zeven etalages in de binnenstad. Voor alle toeristen die een overnachting boeken in de stad plant Toerisme Oostende nog een leuke extra: een speciaal Oostende-dekentje en een kerstbal.

Alle info via www.visitoostende.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier