Oostende wil af van negatieve imago van de gemeenschapswachten
Het stadsbestuur van Oostende wil de gemeenschapswachten populairder maken dan ooit. Het schakelde daarvoor coördinator bij de lokale politie Arno Depoorter in. “We willen van de gemeenschapswachten een populair merk maken”, klinkt het bij bevoegd schepen Maxim Donck (N-VA).
Om de daad bij het woord te voegen, werden extra krachten aangeworven. “We hebben momenteel twaalf gemeenschapswachten in dienst en op termijn komen er zes vaststellers bij, waarvan we er nu al vier hebben aangeworven”, vertelt de schepen.
“Het verschil tussen de vaststellers en de gemeenschapswachten is dat de vaststellers in burger opereren, terwijl de gemeenschapswachten duidelijk te herkennen zijn aan hun welbekende paarse outfit.”
‘Van alle bevoegdheden thuis’
De dienst gemeenschapswachten was volgens schepen Donck een beetje een Mexicaans leger. Er waren vaststellers, gemeenschapswachten en er waren mensen die zich concentreerden op de parkeerovertredingen in de stad.
“Daar zijn we van afgestapt”, gaat de schepen verder. “Elke gemeenschapswacht moet ook kunnen vaststellen en van alle bevoegdheden thuis zijn. Daardoor hebben we enkele mensen moeten laten gaan, omdat die mensen niet in aanmerking kwamen voor de visie die we voor ogen hebben.”
De gemeenschapswachten moeten dichter bij de bevolking staan”
De gemeenschapswachten moeten in de nieuwe visie die de stad voor ogen heeft, dichter bij de bevolking staan, zoals dat met de wijkpolitie het geval is. “Ze moeten het aanspreekpunt worden van de bewoners van de verschillende wijken.”
“Mensen moeten weten dat ze bij hen terechtkunnen. Ze moeten een antwoord kennen op hun vragen, maar ook een luisterend oor kunnen bieden. Daarom krijgen ze ook gepersonaliseerde kaartjes waarop staat waarvoor mensen een beroep kunnen doen op hen.”
“Vooral sensibiliserend werken”
Coördinator Arno Depoorter moet de nieuwe visie in goede banen leiden. “Ik combineer mijn taken bij de gemeenschapswachten met mijn taken als coördinator bij de lokale politie van Oostende”, legt Depoorter uit. “Ik ben ook coördinator in het uitgaansbeleid en aangezien dat nu stilligt, kwam er ruimte vrij om me op de gemeenschapswachten te concentreren.”
Arno tekent een totaal nieuwe aanpak uit, in samenspraak met de stad. “We willen van het minder goeie imago van de gemeenschapswachten af. Ze gaan zich niet meer concentreren op alleen maar boetes schrijven, maar zullen vooral sensibiliserend werken. Wie uiteraard niet wil horen, zal moeten voelen.”
Zeven op zeven
De bedoeling is om de gemeenschapswachten 7 dagen op 7 aan de slag te houden, terwijl dat nu van maandag tot vrijdag is. Binnen twee maanden moet al een en ander op punt staan. De stad kijkt ook uit naar een nieuwe locatie binnen het stadhuis waar een loketfunctie voor de gemeenschapswachten aangeboden zal worden voor de inwoners.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier