Ook Kortrijk verplicht mondmaskers op markten

Op dit punt aan de Grote Markt heerste een te grote drukte. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Vanaf maandag zal wie de maandagmarkt in Kortrijk bezoekt een mondmasker moeten dragen. Ook op de kleinere markten in Marke, Heule, Kooigem, Rollegem, Bissegem en op Overleie, zal de maatregel gelden. “Stewards en politie zullen controleren”, aldus schepen van Economie Arne Vandendriessche (Team Burgemeester).

“Zeker 50 procent van de mensen die de markt bezoeken draagt al een masker”, aldus de schepen. “Omdat we veel bezorgde telefoontjes kregen, van burgers, maar bijvoorbeeld ook van leden van oppositiepartij Groen, verplichten we de andere 50 procent nu ook om dat te doen.”

Het idee is niet nieuw. Eerder nam ook het stadsbestuur van Brugge diezelfde beslissing. “Op de grote maandagmarkt zullen minstens drie stewards alles in goede banen leiden. Op de kleinere markten zal dat minstens een persoon zijn.”

Zeker een boete

De schepen wil ook weer strenger toezien op de looprichtingen en op het houden van afstand. De laatste weken werd daar door meer dan een bezoeker al eens tegen gezondigd. “Maar ik denk dat iedereen ondertussen wel beseft dat de tweede golf hier is, en dat deze maatregelen dus meer dan nodig zijn.”

De stewards kunnen stadswachten zijn, maar bijvoorbeeld ook mensen van de dienst economie. Zij kunnen bezoekers enkel wijzen op het feit dat ze een masker moeten dragen. Ze hebben niet de macht om boetes uit te delen. Maar wie denk op die manier tussen de mazen van het net te glippen, mispakt zich. “Die mensen staan in heel nauw contact met de politie. Wie weigert zich aan de regels te houden krijgt zeker een boete“, aldus de schepen.

Ook in de winkelstraten?

Of er ook een mondmaskerplicht komt in de Kortrijkse winkelstraten, zoals hier en daar geopperd wordt, is nog niet duidelijk. “Als daar al een probleem is, is dat vooral op zaterdag”, aldus de schepen. “Maar je kan die maskers moeilijk alleen op zaterdag verplichten. Voor die beslissing wachten we dus nog even komend weekend en de Veiligheidsraad van donderdag af.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier