Ook Brugse bedrijven moeten de nieuwe taks op huis-aan-huis verspeid drukwerk betalen

Mercedes Van Volcem: “Ik kan een stadsbelasting niet kwijtschelden aan een Brugs bedrijf.” © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

“Brugse bedrijven moeten ook de belasting op de huis-aan-huis verspreid drukwerk betalen, de Stad Brugge kan geen uitzonderingen toestaan. Dat zou onwettig zijn”, verklaarde financiënschepen Mercedes Van Volcem (Open VLD) maandagavond tijdens de gemeenteraad.

Oppositieraadsleden Stefaan Sintobin (VB) en Geert Van Tieghem (N-VA) legden de Brugse financiënschepen het vuur zwaar aan de schenen. Zij vroegen wat meer empathie voor de Brugse bedrijfsleider Frank Dedecker, afgevaardigd-bestuurder van de firma Aronde langs de Blankenbergse Steenweg.

Zware factuur

Deze ondernemer had immers onlangs een factuur van 31,296 euro gekregen voor de betaling van deze nieuwe stadsbelasting. Aronde, een handel in voedingswaren, gespecialiseerd in diepvriesproducten, verspreidt immers maandelijks een brochure over 43.466 brievenbussen. Tevergeefs vroeg Frank Dedecker – de broer van Jean-Marie, de burgemeester van Middelkerke – om een kwijtschelding van deze taks, omdat zijn bedrijf al zwaar geteisterd werd door de economische gevolgen van corona.

Frank dedecker kreeg steun van de oppositiepartijen VB en N-VA, die hierover interpelleerden tijdens de gemeenteraad. Stefaan Sintobin vroeg het stadsbestuur om die taks te herzien: “0,06 euro per folder is extreem hoog. Deze nieuwe belasting is moordend voor een onderneming die al zwaar bloedt door de pandemie. Verlaag die belasting of scheldt ze kwijt!”

Volgens Mercedes Van Volcem (Open VLD) is dit wettelijk niet mogelijk: “Je kunt niet zomaar voor Brugse bedrijven een uitzondering maken, dit zou oneerlijk en discriminerend zijn ten overstaan van andere ondernemingen. Je kunt niet met twee maten en twee gewichten werken, iedereen is gelijk voor de wet.”

Vervuiler betaalt

De financiënschepen kreeg steun van Raf Reuse (Groen): “De taks is bedoeld om minder papier te verspillen. De vervuiler betaalt, punt uit. Of het nu om een Brugs of een ander bedrijf gaat, maakt geen verschil.”

Burgemeester Dirk De fauw (CD&V) suste de gemoederen: “De maatregel was bedoeld om vooral de grote bedrijven te belasten en hen aan te zetten om minder reclamefolders in de Brugse bussen te deponeren. Nu wordt ook een kleiner Brugs bedrijf getroffen. Uiteraard kunnen wij die taks niet kwijtschelden. Ik laat wel juridisch onderzoeken of we die maatregelen naar de toekomst toe al of niet kunnen corrigeren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier