Onze Man in het slechtste restaurant: “Rotzooi aan woekerprijzen? Dat moeten wij proeven”
Na alles kapot te hebben geslagen in een rage room en zichzelf in brand te hebben gestoken, zoekt onze man deze keer de culinaire extremen op. Gastronomische gidsen en websites tonen je waar het heerlijk eten is, maar het omgekeerde kan natuurlijk ook. Op eigen risico trok hij naar de Brugse Grote Markt, om er te gaan tafelen in het slechtste restaurant van onze provincie.
Het slechtste restaurant van de provincie, het zijn niet onze woorden. Onze zoektocht naar deze merkwaardige plek begon zoals bij het gros van de moderne restaurantbezoekers vandaag: op Tripadvisor. We vragen een lijst van alle restaurants uit de provincie op en snuisteren doorheen de laatste pagina’s. Helemaal onderaan bengelt La Taverne Brugeoise, waarbij de commentaren ronduit vernietigend zijn. Liefst 1.490 mensen lieten op Tripadvisor hun mening achter, waarvan slechts 70 positieve commentaren. Meer dan duizend mensen beschrijven het restaurant als nauwelijks die naam waardig. Van “diepgevroren rotzooi” over “oplichting” tot “loop snel dit adres voorbij”. Onbeleefd en onbeschoft personeel of een voedselvergiftiging na het eten van de mosselen? Bij La Taverne Brugeoise lijkt het een zekerheid.
Misschien is dit het werk van jaloerse concurrenten of is er sprake van een heuse lastercampagne? Dat kan, maar ook de Google-reviews zijn allesbehalve rooskleurig. Bijna 300 recensies, nagenoeg allemaal vernietigend. Enkelingen vragen zich zelf openlijk af of ze geen negatief puntensaldo kunnen toekennen en hekelen de woekerprijzen die er worden gehanteerd.
Culinair verderf
Meer dan voldoende reden dus om dit oord van culinair verderf zelf aan een test te onderwerpen. Vergezeld van het moeilijkste testpanel ooit, mijn gezin, trokken we richting West-Vlaamse hoofdstad, waar we in de schaduw van het belfort de dood in de ogen kunnen kijken. Het belfort van Brugge? Inderdaad, want La Taverne Brugeoise is geen obscure kroeg in een of andere donkere steeg waar het ruikt naar urine. Neen, het restaurant ligt pal op de Grote Markt en beschikt over een fenomenaal Unesco werelderfgoed-uitzicht.
We krijgen een tafel toegewezen en beperken ons tot de specials, een selectie gerechten aan 15 euro. We willen dan wel eten als koningen, ons loonbriefje is er eentje genre hofnar. Toch laten we ons verleiden tot een Kwak van een halve liter. Pas wanneer we onze drankjes geserveerd krijgen, valt onze spreekwoordelijke frank. Ons biertje is op zich wel lekker en hilarisch om te zien, maar kost nagenoeg evenveel als onze maaltijd. Het verklaart meteen het gros van de negatieve ratings over de waanzinnige prijzen. Het is inderdaad gigantisch duur. Anderzijds staan die prijzen open en bloot op de menukaart. Alleen leest de gemiddelde toerist die niet.
Vuil bord
De maaltijden, 2 porties mosselen, 2 steaks en 2 keer nuggets, worden geserveerd. De steaks zijn, voor hun prijs dan toch, opvallend lekker en ook de mosselen vallen best in de smaak, al mochten ze iets meer gekruid zijn. Van de gruwelverhalen online lijkt er niet meteen iets te kloppen, of toch? Wanneer we onze borden bekijken, valt het ons op dat ze niet echt proper zijn. Kruimels en druppels saus hebben er hun plaats, nog voor we beginnen eten. In een sterrenrestaurant volstaat dit om alles retour keuken te sturen, in een brasserie waar aan volle snelheid wordt gewerkt om iedereen te bedienen, kunnen we dit nog door de vingers zien. Hierover een opmerking maken volstaat, al lijkt het voor heel wat internauten voldoende om compleet los te gaan in het geven van een negatieve beoordeling.
Goedkope mensen
We betalen onze rekening, 137 euro voor 6 personen inclusief het gekke bier, en vertrekken gezond en wel. De vernietigende online commentaren blijven door ons hoofd spoken. Ik ga niet beweren dat de reviewers liegen, maar we hebben ons restaurantbezoek echt zo slecht niet ervaren. Toch maar even polsen bij de zaakvoerders dan?
Patrick Janssens, die optreedt als woordvoerder, schrikt wanneer we hem confronteren met de kritiek. “Toen we de zaak enkele jaren geleden overnamen, liep het hier inderdaad niet heel erg goed”, vertelt hij. “Ondertussen zetten we alles op alles om de mensen toch van een lekkere maaltijd te laten genieten. Wat ons wel parten speelt, zijn de goedkope menu’s die we op de kaart hebben staan. Daar komen helaas ook heel wat goedkope mensen op af.”
De bewoording is misschien wat ongelukkig maar Patrick heeft natuurlijk wel een punt. Brugge trekt jaarlijks miljoenen mensen aan. Een glas drinken op de Grote Markt is een absolute must voor hen, een markt waar restaurateurs dagelijks strijden om de aandacht van die klanten. La Taverne Brugeoise doet dit met promomenu’s waar heel wat budgetreizigers op af komen. Om die prijzen te kunnen hanteren, moeten er natuurlijk compromissen worden gesloten, maar daar heeft de reiziger geen boodschap aan. Hij of zij is op bezoek in Brugge en wil als een koning worden behandeld, met de service van een sterrenzaak. Als dat dan niet blijkt te kloppen, staat er anno 2020 binnen enkele seconden een giftige review op het internet. Het slechtste restaurant van de provincie? Het is vooral een kwestie van zelf te oordelen.
Extreem West-Vlaanderen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier