Ontwijde Godelievekerk in Brugge krijgt drie nieuwe functies: “Er was veel vraag naar”

De ruimte in de kerk wordt verdeeld onder drie gebruikers, waaronder de Fietsbieb. © PDV
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

De Godelievekerk in de Brugse deelgemeente Sint-Michiels, die begin 2023 werd aangekocht door Stad Brugge, krijgt in afwachting van een definitieve bestemming drie nieuwe functies. De ruimte wordt verdeeld onder drie gebruikers: opslag voor de processie van Blindekens, ruimte voor scholen in de buurt en bijhorende vakantiewerking Kwibus en de ten slotte de fietsbib.

De kerk werd gebouwd in 1965. Het gebouw heeft een hedendaagse kerkstructuur is opgenomen in de inventaris van bouwkundig erfgoed. “Tijdens de eerste editie van Buurt aan de Beurt in 2019 bleek al dat heel wat buurtbewoners en ook de omliggende scholen vragende partij waren over een tijdelijke herbestemming”, zegt burgemeester Dirk De fauw (CD&V). “Zowel qua ligging als qua ruimte heeft dit gebouw heel wat potentieel. We zijn dan ook verheugd dat we verschillende organisaties een tijdelijk onderdak kunnen bieden.”

Drie gebruikers

De beschikbare ruimte wordt verdeeld over drie gebruikers: opslag voor de processie van Blindekens, scholen en vakantiewerking Kwibus en ten slotte de fietsbib. De fietsbib is een feitelijke vereniging ontstaan uit Beweging.net, maar sinds 1 januari 2020 is elke Fietsbib in Vlaanderen autonoom. Het doel van de fietsbib is een uitleendienst voor kinderfietsen.

“Om de veiligheid te kunnen garanderen en de nieuwe tijdelijke gebruikers zo goed mogelijk te huisvesten, voeren we heel wat werkzaamheden uit: het vernieuwen van elektriciteit en sanitair, vakkundig verwijderen van asbesthoudende platen en het voorzien van noodverlichting”, zegt schepen van Facilitair Beheer Minou Esquenent. “Er wordt een evacuatieplan opgemaakt en de binnen- en buitendeuren krijgen waar nodig een opknapbeurt.”

Gemeenschapsfunctie

“Met het stadsbestuur willen we dit kerkgebouw een gemeenschapsfunctie geven en meer ruimte voor de omliggende scholen voorzien”, vult schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem (Open VLD) aan. “In de tussentijd zullen de fietsbib, de processie van Blindekens, scholen en vakantiewerking Kwibus een tijdelijke invulling geven aan het gebouw.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier