Onenigheid rond historische gracht in Kortrijk
De gracht/vijver langs de Onze-Lieve-Vrouwekerk moet wijken op de site rond de kerk. De historische muur pal naast de kerk zou een zitbank worden. Dat werd gezegd op een webinar met schepenen Wout Maddens en Axel Weydts rond het Plan heraanleg historisch Kortrijk. De Archeologische Stichting en SOS Patrimonium zijn daar niet mee opgezet.
De oude muur, een weermuur, is volgens de website van Onroerend Erfgoed een restant van de Franse koninklijke dwangburcht die tussen 1300 en 1301 gebouwd werd. De huidige naastliggende vijver is een restant van de beschermende gracht aan de burcht.
In het Plan van de heraanleg van de site wordt voorzien dat de gracht/vijver verdwijnt en de muur een zitbank wordt. “De omgeving van de kerk moet meer ruimte krijgen: de gebouwen van het oude Sint-Vincentius worden afgebroken en de historische muur, die loopt tot aan de Broeltorens, wordt blootgelegd”, duidt schepen van Stadsvernieuwing Wout Maddens (Team Burgemeester) op het webinar.
“Het moet een kwalitatief openbaar domein worden en het historische karakter moet versterkt worden. De historische muur is in de jaren 90 blootgelegd maar niet correct weer opgebouwd. Er ligt nu een soort deksteen op om de muur te conserveren, maar we gaan dit herstellen”, vult schepen van Openbare Werken Axel Weydts (Vooruit) aan.
Gracht
“Het waterelement (lees de vijver/gracht) verdwijnt want het hoort er absoluut niet meer thuis. Het is geen historisch element en werd in de jaren 90 aangebracht. De gracht zelf is weinig kwalitatief en ligt er droog bij en vuil met zwerfvuil. Erfgoed Vlaanderen gaf een positief advies om de vijver weg te halen.” De ontwerper is de Franse landschapsarchitect Michel Desvigne. “Hij wil er een groen vlakte van maken zonder hindernissen en niveauverschillen.”
1302
De muur herstellen is oke, maar de gracht dumpen is er te veel aan voor De Archeologische Stichting en SOS Patrimonium. “De gracht en de muur zijn naast de Artillerietoren het enige nog zichtbare van 1302. Wij hebben die muur indertijd blootgelegd met financiële steun van de provincie. Die muur is ruim 480 meter lang en loopt onder andere gebouwen door”, zegt archeoloog Philippe Despriet van de Archeologische Stichting.
“Over de muur hebben ze een punt. Die deksteen past er niet, het is niet historisch. De gracht refereert naar de Guldensporenslag. Hier hebben onze voorvaderen door gewaad na de slag. De waterpartij was in 1302 een verdedigingsgracht die een rol speelde tijdens de Guldensporenslag. Kortrijk zou zijn geschiedenis moeten bewaren”, aldus Ignace Van Caneyt van SOS Patrimonium, een actiegroep die historisch Kortrijk wil bewaren. De gefaseerde heraanleg van de historische straatjes Pieter De Cockelaere-, Kapittel- en Begijnhofstraat, het Deken Zegerplein en de omgeving van de Onze-Lieve-Vrouwekerk, is gepland vanaf de lente van 2022 tot eind 2023.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier