Onduidelijkheid over businessplan Mu.ZEE in Thermendossier

Vlaams Parlementslid Tom Lamont: “Het stadsbestuur van Oostende wil kunnen uitpakken in het Thermendossier, maar bezorgt geen concrete cijfers aan Vlaanderen.” © EFO
Redactie KW

Bij de Vlaamse Regering is nog steeds geen businessplan voor de mogelijke verhuis van Mu.ZEE naar het Thermae Palace bekend. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams ministers Jan Janbon en Matthias Diependaele (beiden N-VA) op een parlementaire vraag van Tom Lamont.

Ook de Vlaamse Regering is betrokken in het plan van de stad Oostende, Participatie Maatschappij Vlaanderen (PMV) en Restotel waarbij Mu.ZEE zou verhuizen naar het Thermenhotel. Vlaanderen is immers baas in het museum in de Romestraat. De zaak werd in december 2023 besproken in de commissie Cultuur van het Vlaams Parlement. Daarin werd verwezen naar een businessplan voor de verhuizing van Mu.ZEE.

Vlaams parlementslid Tom Lamont (Vlaams Belang) uit Oostende stelde er zijn eerste parlementaire vraag over. Hij wou weten hoe Vlaanderen staat tegenover extra financiële steun (die Oostende vraagt), of het businessplan voor de verhuizing er al is en of er een akkoord is over de verhuizing.

Nog weinig veranderd

Uit het antwoord van minister van Financiën en Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) blijkt dat er nog maar weinig veranderd is sinds december. “Er is 12,1 miljoen euro voorzien. Het is aan de volgende Vlaamse Regering om te beslissen over extra steun. We hebben nog geen businesscase ontvangen van de projectvennootschap met daarin de stad Oostende, PMV en Restotel. Er is ook nog geen beslissing genomen over de verhuizing”, luidt het.

Lamont reageert scherp : “Negen maand later is er nog steeds geen businesscase bij Cultuur. Het Oostendse schepencollege wil dat er snel knopen doorgehakt worden om te kunnen uitpakken in de verkiezingscampagne, zonder dat de projectvennootschap concrete cijfers bezorgt aan Vlaanderen.”

Reactie

Burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) : “De Vlaamse Regering is al de hele tijd betrokken bij het herstelplan van de Thermen.” Ook Björn Anseeuw (N-VA) reageert kort : “PMV kreeg van de Vlaamse Regering de opdracht om voor Mu.Zee op de nieuwe locatie een businessplan te maken. Ik weet niet waar zich dat bevindt. De stad heeft al zijn taken volbracht.” Bij PMV wilde men voorlopig niet reageren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier