Onderzoek naar diefstal van beeldengroep op ‘t Zand afgerond, verdachten in voorhechtenis

Door de heraanleg van 't Zand werden de beelden ter bewaring op een grasveld vlakbij de Blauwe Toren gelegd. Daar werden ze gestolen. © A-FP
Redactie KW

Het onderzoek naar de gestolen bronzen beeldengroep van op ‘t Zand in Brugge is afgerond. De verdachte Roemeense dievenbende is in kaart gebracht en de meesten zitten ook effectief in de cel. Vorige week liep nog een verdachte in Eupen tegen de lamp.

Een Roemeense dievenbende met ongeveer 25 leden zit achter de diefstal van de bronzen beeldengroep die op ‘t Zand in Brugge stond. Daar zijn de speurders wel zeker van. Iets meer dan anderhalf jaar na de diefstal is het onderzoek dan ook afgerond. Het parket moet nog een eindvordering opstellen en daarna kan de zaak in principe naar de correctionele rechtbank doorverwezen worden.

Zeer lang onduidelijk

Heel wat leden van de dievenbende zitten ondertussen al in voorhechtenis in de gevangenis. Eén van hen werd vorige week bij een toevallige politiecontrole in Eupen gevat. De man stond geseind voor zijn rol bij de bende. Net als hem zijn er nog wel enkele verdachten op vrije voeten.

De diefstal dateert van de nacht van 31 mei op 1 juni 2018 en veroorzaakte toen heel wat ophef. Door de heraanleg van ‘t Zand werden de beelden ter bewaring op een grasveld vlakbij de Blauwe Toren gelegd. Het was de bedoeling om ze later een plaats te geven in het Koning Albert I-park. Maar toen het bijna zover was, werd de diefstal ontdekt.

Het bleef heel lang onduidelijk wie de loodzware beelden had meegenomen en wat er precies mee gebeurd was. Maar na doorgedreven onderzoek zijn de speurders ervan overtuigd dat de beelden meteen na de diefstal naar Nederland gebracht werden. Daar zouden ze aan een schroothandel verkocht zijn. Maar ondanks een grondige speurtocht werden de beelden (of restanten ervan) niet meer terug gevonden. Die zijn dan ook definitief verloren. Ook de verdachten zelf vertelden nog niet wat er effectief mee gebeurde. (TLG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier