Zwammen ontdekt bij Rode Nonnen in Brugge

Jasper Pillen hoopt dat de Brugse Academie, zij het met een jaar vertraging, de kerk van de Rode Nonnen in september 2022 in gebruik kan nemen. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Er is een zwam ontdekt in de kerk van de Rode Nonnen in de Katelijnestraat. Daardoor moet de Academie wachten tot volgend schooljaar om er zijn ateliers te vestigen. Het gemeentelijk onderwijs kampt na de coronadip met lokalennood en moet her en der gebouwen huren.

Het stedelijk onderwijs in Brugge boomt. Het aantal inschrijvingen in de Stedelijke Nijverheid- en Taalleergangen (SNT) overschreed dit pas gestarte schooljaar ondertussen de 6.500 cursisten. “Na jaren van groei zorgde corona voor een terugval. Dat merk je in alle scholen van het volwassenenonderwijs. Maar de trend is nu weer positief aan het worden, met opnieuw stijgende cijfers”, zegt onderwijsschepen Jasper Pillen.

Steenbrugge

Bijgevolg zag de Stad zich verplicht om het parochiaal centrum van Steenbrugge te huren om daar klaslokalen voor SNT in onder te brengen. “Die site is makkelijk bereikbaar, er is vlakbij een parking en de lokalen waren quasi gebruiksklaar. Bovendien is dit centrum niet zo veraf van onze hoofdcampus in de Arsenaalstraat”, aldus Jasper Pillen.

Volgens de Brugse onderwijsschepen is na de coronadip de lokalennood hoog. “Het aantal modules (lessen) blijft behouden, de klassen zijn enkel (tijdelijk?) kleiner. Voor corona waren er gemiddeld 25 à 30 cursisten per klasgroep, nu eerder 15 à 20 personen. Modules niet meer aanbieden en ons opleidingsaanbod beperken, was en is geen realistische optie, omdat we dan onze onderwijspositie verzwakken.”

Jasper Pillen benadrukt dat de problematiek van plaatstekort bij SNT zich vooral overdag afspeelt. “’s Avonds worden immers de lokalen van het kunstonderwijs gebruikt. We noemen dit rationeel en efficiënt gebruik van ruimtes.”

Academie

Voor het deeltijds kunstonderwijs in de stedelijke Academie was 2019-2020 een topjaar. “Maar corona strooide aardig wat roet in het eten, met als gevolg een gevoelige daling van de inschrijvingen voor het academiejaar 2020-2021”, bekent Jasper Pillen. Gelukkig bemerkt de onderwijsschepen dit jaar beterschap: “Met 1.831 leerlingen overstijgen we zelfs het topjaar.”

“Alle leerlingen zijn voor een volledig schooljaar ingeschreven. Voor de richtingen met kinderen en jongeren zijn dit hoopgevende cijfers naar volgend jaar toe. Voor de opties met volwassenen merken we dat de cursisten steeds meer kiezen voor opties met één tot twee lesmomenten per week in plaats van drie. Daardoor wordt het voor velen beter haalbaar om kunstonderwijs te volgen en krijgen we een betere mix van leeftijden in de Academie. Maar het heeft repercussies op het aantal lestijden voor de leraren. We zitten in een overgangsfase.”

Het stedelijk kunstsecundair onderwijs doet het beter dan vroeger, want de school zag zijn leerlingenaantal in vier jaar tijd verdubbelen van 302 naar 604.

Rode Nonnen

De kinderateliers van de Academie zijn op 22 plaatsen gehuisvest. De Stad moet in verschillende scholen, ook van het vrije net, één of meerdere lokalen huren. Ook op de site van de Redemptoristinnen (Rode Nonnen) in de Katelijnestraat. Daar zorgt een zwam voor vertraging in de verbouwing van de 19de-eeuwse kerk. “De klassen in de kloostergangen naast de kerk werden wel vorige maand in gebruik genomen”, vervolgt Jasper Pillen. “We hopen in september 2022 de kerk in gebruik te kunnen nemen. Dan verhuizen de ateliers Fotografie, Mode ontwerp, Kant, Textiel, Project, Exploratie en het Kunstenlab naar deze superlocatie.”

Zelfs dan zullen alle problemen niet opgelost zijn, want de renovatie van de noordelijke vleugel van de Academie (kostprijs 1 miljoen euro) start in september 2022. “Dat is ook nodig, dit deel van de school beschikt niet over een lift. Minder mobiele mensen kunnen niet eens de ateliers op de bovenste verdiepingen bereiken”, laakt de onderwijsschepen. Pas een jaar later, in september 2023, zal de Academie opnieuw de ateliers Beeldhouwkunst/ Driedimensionale vormgeving en Keramiek kunnen ontvangen.

“Over twee jaar zullen alle ateliers voor volwassen en jongeren gecentraliseerd zijn op twee locaties, met name de site in de Katelijnestraat en de Schipperskapel in de Komvest. Belangrijk is ook dat we vanaf dan met het deeltijds kunstonderwijs op deze locaties eindelijk mensen in een rolstoel zullen kunnen ontvangen en hen een keuze zullen kunnen aanbieden uit de vele artistieke ateliers die de academie aanbiedt”, stelt Jasper Pillen.

Conservatorium

Het stedelijk conservatorium noteerde ondanks de 4,4 miljoen euro kostende verbouwingswerken en de tijdelijke delokalisatie een stijging van het aantal cursisten met 2,74 procent. Er volgen daar nu 1.909 leerlingen les. “Momenteel wordt een deel van het gebouw van het gemeenschapsonderwijs in de Hugo Losschaertstraat gehuurd. Voor de zomer van 2022 moet het hoofdgebouw in de Sint-Jakobstraat volledig gerestaureerd zijn”, besluit schepen Jasper Pillen.

Ter vervollediging, het stedelijk lager- en kleuteronderwijs telt 945 leerlingen: 317 in de Triangel, 390 in de Geluksvogel, 83 in de Ganzenveer en 155 in Brugge-Noord.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier