De Sint-Paulusschool tekende voor het eerst in op de officiële digitale aanmeldingsprocedure. Daardoor kwamen in totaal 120 scholieren op de wachtlijst van hun eerste voorkeur terecht, wat heel wat frustraties bij de ouders veroorzaakt. Deze week kampeerden enkelen van hen ’s nachts voor een andere campus om ook daar niet uit de boot te vallen. “Zelfs een tweeling kan niet naar dezelfde school”, klinkt het.
Ongeziene taferelen in het Waregemse onderwijs. Begin deze week overnachtten ouders voor de schoolpoort om hun kind te kunnen inschrijven. De Sint-Paulusschool – die de campussen VTI, Hemelvaart, College, VIBSO, Sint-Jan Berchmans (Avelgem) en Sint-Vincentius (Anzegem) verenigt – nam dit voorjaar voor het eerst de officiële aanmeldingsprocedure van het departement Onderwijs in gebruik.
Vraag en aanbod
Ouders van leerlingen die volgend schooljaar naar het middelbaar trekken, dienden zich voor 19 april digitaal aan te melden en hun schoolkeuze aan te duiden. Maandag werden de plaatsen via het digitale systeem toegewezen. Daarbij belandden zo’n 120 kinderen op de wachtlijst van hun voorkeurschool. “De beslissing om in de aanmeldingsprocedure te stappen was onvermijdelijk”, duidt coördinerend directeur Hilde Van Der Donckt.
“De capaciteit van onze campussen is beperkt: op het vlak van beschikbare lokalen, ruimte voor sport en spel, sanitair en refters, maar ook qua zorg en begeleiding. Onze prioriteit is om elke leerling een optimale leeromgeving te bieden, iets wat enkel mogelijk is binnen de grenzen van onze capaciteit. De procedure – en helaas ook het grote aantal kandidaten zonder gunstig ticket – heeft bovendien zijn noodzaak bewezen: de vraag voor bepaalde campussen is groter dan de beschikbaarheid.”
Criteria
De criteria voor de toewijzing wordt door de overheid bepaald. Enkel broers en zussen van leerlingen en kinderen van personeelsleden van die campus, hebben voorrang. Het nieuwe systeem botst op veel kritiek bij ouders die op de wachtlijst terechtkwamen. Audrey en Anthony kampeerden maandagnacht voor de schoolpoort van campus Hemelvaart, om geen tweede inschrijving mis te lopen.
“Al drie jaar weet onze zoon perfect naar welke school hij wil gaan. Samen met het CLB werd gezocht naar een passende richting en met zijn huidige klas bracht hij reeds een bezoek aan het College. Nadien trokken we samen naar de infodag waar we nog meer overtuigd raakten. Onze zoon stippelde al een route uit en sprak af met vrienden om samen naar school te fietsen.”
Verjaardag in mineur
“Maandag kregen we melding dat we op de wachtlijst stonden. De computer die beslist, houdt duidelijk geen rekening met de afstand tot de school of de richting die iemand wil volgen. Op deze manier worden vriendengroepen uit elkaar getrokken, zelfs een tweeling kan niet naar dezelfde school. De kinderen worden verdeeld als knikkers in een zak.”
“Onze zoon wil wetenschappen-wiskunde volgen, dus blijft er in Waregem naast het College nog maar één optie over. We besloten geen risico’s te nemen en trokken dinsdag om 1.30 uur naar campus Hemelvaart, waar er door de nacht heen steeds meer ouders kampeerden. Om 9.45 uur was onze zoon ingeschreven. Het was zijn 12e verjaardag, eentje in mineur.”
Gelijke kansen
Audrey richtte zich op Facebook tot Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). Het bericht werd druk gedeeld door andere ouders. “We begrijpen dat deze nieuwe procedure voor veel ouders en leerlingen onverwachte en teleurstellende gevolgen heeft gehad”, reageert directeur Van Der Donckt.
“Dat in de aanmelding geen rekening wordt gehouden met de afstand tussen woonplaats en school vinden veel ouders onbegrijpelijk. Maar uiteraard moet elk kind, of het nu woont in het stadscentrum, of in de omliggende regio’s van Deerlijk of Kruisem, gelijke kansen krijgen om hier school te lopen.”
“Hoewel sommige van onze campussen volledig bezet zijn, willen we benadrukken dat er voldoende capaciteit is op andere campussen van de Sint-Paulusschool. Dat dit niet voor iedereen de ideale situatie is, daar hebben we uiteraard veel begrip voor.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier