VTI Oostende hamert op respect met nieuwe werkgroep ‘VTI 3.0’

Het beleidsteam van VTI Oostende met Nele Vandierendonck, Karine Vanlitsenborgh, Ludo Viaene en Kris Barber. Carine Geldhof ontbreekt. © BVO
Redactie KW

Om binnen de school en tijdens schoolse activiteiten een aangenaam leer- en leefklimaat te garanderen, herhaalt het beleidsteam van het VTI het belang van essentiële waarden, normen en regels.

“Onze school zet voortaan duidelijk waarden als respect en beleefdheid centraal”, stelt directeur Ludo Viaene. “Een absolute minderheid van jongeren gooit er echter bewust met zijn of haar pet naar en maakt het lesgeven voor leerkrachten bijna onmogelijk. Daardoor is het voor de overige jongeren met goede intenties soms erg moeilijk om in goede omstandigheden les te volgen. Dit heeft uiteraard invloed op de motivatie van die leerlingen en leerkrachten. We treden voortaan strenger op voor wie niet naar de strafstudie komt, geen respect heeft voor leerkrachten, medeleerlingen pest, herhaaldelijk schoolgerei of -kledij vergeet en voortdurend te laat komt.”

Opvangnet?

“VTI is en blijft een warme school waar jongeren kansen krijgen en waarbij de school heel wat vernieuwende zaken mogelijk maakt. We kregen het label mantelzorgvriendelijke school. Leerlingen krijgen de kans het certificaat van internationaal erkend skimonitor te behalen. Er zijn ook buitenlandse stages. De school durft eisen te stellen aan de leerlingen. Er is aandacht voor hun inzet en kunnen (proefwerken), net als voor hun omgang met anderen. Er schrijven het hele schooljaar door nieuwe leerlingen in die elders uitgesloten werden. Hebben ze wel het juiste profiel? Zijn ze in techniek geïnteresseerd, of wordt het VTI Oostende gewoon gebruikt als opvangnet?”, vraagt Viaene zich af.

“De werkgroep ‘VTI 3.0’ gaat aan de slag met bovenstaande struikelblokken. Dit levert hopelijk passende oplossingen op. Daarbij houdt iedereen rekening met de specifieke context van onze school. Het zou een flinke slok op de borrel schelen als er vanuit Brussel ook actie en initiatief ondernomen wordt. Voorlopig gaat onze school er zelfstandig mee aan de slag. De kop in het zand steken is geen optie meer!”, besluit directeur Ludo Viaene. (BVO)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier