Vives pakt uit met innovatieve drone-opleiding

Studenten leren alle aspecten van het werken met drones. © GF
Redactie KW

Studenten aan de hogeschool Vives in Oostende kunnen vanaf september een innovatieve opleiding ‘drone applications’ volgen. Ze leren er onder meer vliegende, varende en rijdende drones besturen, maar ook technisch afstellen en gebruiken op tal van manieren. Het gaat om de allereerste professionele bachelor van deze soort.

“Vlaanderen zet gericht in op de opleidingen van de nabije toekomst”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). “Een opleiding die helemaal gewijd is aan drones lijkt nu misschien nog wat niche, maar dat zal morgen zeker anders zijn. Vlaanderen wil graag voorsprong nemen op de buitenwereld.” Drones zijn onbemande varende, vliegende en rijdende voertuigen. Ze worden de laatste jaren steeds vaker ingezet voor militaire, maar zeker ook voor civiele doeleinden. Denk bijvoorbeeld aan snel medisch transport, de bewaking van grote bedrijventerreinen of het in kaart brengen van de vervuiling van de zee. Drones kunnen vaak beter én goedkoper ingezet worden dan oudere alternatieven. In de nabije toekomst zal het aantal mogelijke toepassingen en het gebruik van drones alleen maar toenemen.

Geen voorkennis nodig

De Vlaamse Regering heeft op voorstel van minister van Onderwijs Ben Weyts groen licht gegeven voor de allereerste professionele bachelor drone applications. Het is hogeschool Vives die de opleiding mag aanbieden in campus Oostende VLOC vanaf het nieuwe academiejaar. Studenten krijgen in deze bacheloropleiding een brede technische basis van de platformen en sensoren mee, aangevuld met een sterke praktische scholing. Zo leren ze onder meer drones technisch afstellen en besturen, maar ze krijgen ook alle regelgeving en veiligheidsvoorschriften mee. De evoluties op vlak van artificiële intelligentie worden van dichtbij gevolgd. De studenten worden ook geschoold in projectmanagement en communicatie. Hierdoor kunnen ze na hun opleiding aan de slag in bedrijven en overheden, maar ook op zelfstandige basis. De opleiding staat open voor iedereen: er is geen voorkennis of vooropleiding vereist. Studenten kunnen doorstromen naar onder meer het postgraduaat unmanned aircraft systems, het postgraduaat bedrijfsmanagement of een master industriële wetenschappen.

Breder inzetten

“Drones zullen in de nabije toekomst niet meer weg te denken zijn. Het is dan ook belangrijk dat we genoeg drone-operatoren kunnen opleiden in eigen land”, zegt Weyts. “Drones worden nu al ingezet om bijvoorbeeld onze topmuziekfestivals vlot te laten verlopen, om de werking van onze grote havens te verbeteren en landbouw efficiënter en milieuvriendelijker te maken. In de toekomst gaan ze nog breder ingezet worden.” (red.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier