Tineke (46) start op 2 september als nieuwe VTI-directeur in Menen: “Ik zal het les geven missen”

“Ik wil een aanspreekbare directeur zijn”, aldus Tineke Van Reeth. © RB
Rémi Bruggeman
Rémi Bruggeman Medewerker KW

De allergrootste verandering op 2 september voor de scholengroep Scholen aan de Leie zal misschien nog wel de komst van de nieuwe pedagogisch directeur Tineke Van Reeth (46) in VTI Sint-Lucas Menen zijn. Een onbekende is ze alleszins niet: ze loopt al 24 jaar rond in de Meense schoolgangen. Op 19 augustus nam ze officieel de fakkel over van haar voorganger Ivan Delaere, die op pensioen gaat.

In het jaar 2000 startte het avontuur van Tineke Van Reeth in het VTI van Menen. “Ik ben begonnen als leerkracht Nederlands in de eerste graad”, blikt ze terug. “Na twee jaar kwamen daar al wat GOK-uren bij (Een verre voorloper van de zorguren, red.). Ik was er al van vrij vroeg mee bezig wat we kunnen doen om alle leerlingen dezelfde kansen te geven. Mijn job is daar eigenlijk steeds meer om gaan draaien.”

Parcours

En dat klopt wel: van leerkracht naar leerlingenbegeleidster tot zorgcoördinator. In 2021 werd ze zelfs graad- en zorgcoördinator van de volledige eerste graad van VTI Sint-Lucas. “Daarmee had ik al een aanzienlijke autonomie, maar nu is dat met mijn nieuwe functie natuurlijk nog wat meer het geval. Ik leerde de laatste drie jaar wel al hoe je een leerkrachtenteam aanstuurt, de expertise van de collega’s implementeert en hun talenten bundelt.”

“Ik zoek nog interim-leerkrachten Nederlands en eerlijk gezegd kriebelt het. Ik zou graag nog voor de klas staan”

“Toch voelt er nu nog veel heel nieuw aan. Op 19 augustus startte ik ermee, maar ik heb nog veel steun aan mijn voorganger Ivan (Delaere, red.). Ik denk dat ik hem zo’n twintig mails per dag stuur, maar hij beantwoordt ze met plezier”, lacht ze. Tabula rasa wil ze alleszins niet gaan maken: “De basis is zeker goed gelegd. We zullen samen met het leerkrachtenteam kijken waar we aanpassingen kunnen maken. Ik ga er met veel enthousiasme tegenaan!”

Contact met leerlingen

En mist Tineke Van Reeth het dan niet om nog eens les te geven? “Dat contact met de leerlingen mis ik het meest van al. Als directeur zal ik dat zo veel als mogelijk blijven doen. Ik wil een aanspreekbare directeur zijn. Ik zoek trouwens nog interim-leerkrachten Nederlands en eerlijk gezegd kriebelt het. Ik zou graag nog voor de klas staan. Ik ben dat trouwens altijd blijven doen, maar ik weet dat ik het als directeur al druk genoeg zal hebben.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier