Ter Duinen verwelkomt jongste leerlingen in vernieuwd internaat en benoemt drie nieuwe ambassadeurs

De nieuwe leerlingen eerste graad die hun intrek nemen in het vernieuwde internaat. © Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

De 41 jongste nieuwkomers van Hotelschool Ter Duinen in Koksijde mochten hun intrek nemen in hun gloednieuwe kamers van het internaatgebouw Zand. Het schoolseizoen startte ook met de huldiging van drie nieuwe ambassadeurs in het historische pand De Mijn, dat een complete metamorfose onderging.

Directeur Peter Verbeke is er trots op dat, na een terugval enkele jaren geleden, het leerlingenaantal de laatste drie jaar weer op peil blijft. “We zijn gestart met 356 nieuwe gezichten op 1 september. Van de 410 leerlingen verblijven er 355 in het internaat en 53 leerlingen zijn gestart in de eerste graad Horeca-Voeding. De 41 jongste internen kregen een kamer in Zand, het oudste gebouw op onze site, maar wel in een totaal gerenoveerde vleugel.”

Zand

Voor de jaren 80 was het internaat vrij vooruitstrevend ingericht met kamers met wastafel, bureau, kleerkast en stapelbedden, al werden jongens en meisjes toen nog strikt gescheiden. Na 40 jaar was het gebouw echt versleten en drong een grondige renovatie zich op.

“Het was een uitdaging om dit te realiseren binnen de termijn van één schooljaar, maar we hebben de deadline gehaald. Iedere kamer heeft nu zelfs eigen ventilatie. Van het totale kostenplaatje van drie miljoen euro – waarvan twee miljoen voor Zand en één miljoen voor de geplande nieuwbouw – wordt 60 procent gesubsidieerd en staat de school zelf in voor de rest. Onze jongste leerlingen hebben nu nog geen eigen ontspannings- en studieruimte, maar die komt er wel in de nieuwbouw, die zal gerealiseerd worden tegen september 2024. Dat moet van het gebouw een echte thuis maken voor onze studenten”, glundert de directeur.

“‘Zand’ verwijst overigens naar de biotoop van de omliggende duinen en sluit aan bij de andere zijde van het gebouw, de Korrel. De glazen constructie die de twee gebouwen zal verbinden, krijgt de naam Zandkorrel.”

De Mijn

Het uit 1938 daterende artdecogebouw Rustoord der Mijn werd onder impuls van toenmalig burgemeester Jaak Van Buggenhout in 1946 het ‘moederhuis’ van Hotelschool Ter Duinen. De Mijn heeft in de loop der jaren heel wat renovaties ondergaan.

De eerste en tweede verdieping is het internaat voor de derde graad. Het Centrum voor Volwassenenonderwijs Miras gebruikt het gelijkvloers en daar bevindt zich ook de nieuwe hightech keuken, restaurant Auguste, het kleine restaurant, de bar en de Spilliaertzaal.

(Lees verder onder de foto)

De drie nieuwe ambassadeurs van Ter Duinen: Pieter Verheyde, Mieke Cruyssaert en Tim Saint Germain.
De drie nieuwe ambassadeurs van Ter Duinen: Pieter Verheyde, Mieke Cruyssaert en Tim Saint Germain. © Myriam Van den Putte

Tijdens de inauguratie van de drie kersverse ambassadeurs kondigde directeur Verbeke aan dat de Spilliaertzaal voortaan de Jaak Van Buggenhoutzaal zal heten. Vervolgens kregen drie oud-leerlingen – Mieke Cruyssaert, Tim Saint Germain en Pieter Verheyde – een plekje op de Wall of Fame van de school als ambassadeur van Ter Duinen. Alle drie hebben al een indrukwekkend cv.

Bruggen bouwen

“Na haar 7de jaar Hotelmanagement hier ging Mieke Cruyssaert aan de slag als floor supervisor in het Sheraton Hotel in Brussel”, vertelde directeur Verbeke. “Ze groeide door tot executive housekeeper, stapte over naar het Plaza als facility manager, maakte een carrièreswitch in het Marriott Hotel in Gent als HR-manager en belandde dan bij de Prem Hospitality Group.”

Mieke voelt zich ook een ambassadeur in hospitality. “Dit is echt wie en wat ik ben. Ik wil blijven perspectief geven en bruggen bouwen tussen het onderwijs en het bedrijfsleven.”

Eigen zaak

Sommelier Pieter Verheyde reeg wereldwijd awards aan elkaar. Hij deed ervaring op in gerenommeerde sterrenzaken als Louis XV in Monaco, Comme Chez Soi, Hof van Cleve en Alain Ducasse, en startte elf jaar geleden zijn eigen zaak, restaurant Terminus in Watou.

“We zetten bewust vlees van de eigen runderen van onze boerderij op de kaart”, zegt Pieter. “De voorkeur voor lokale producten trekken we ook door in het aanbod van onze superette. Mijn grote passie voor wijnen kan ik kwijt in onze wijnhandel, en sinds kort is er onze shop in the shop La Casa del Tabaco, met topsigaren uit de hele wereld, in samenwerking met Dominique Gyselinck.”

Geboren met toque

Directeur Verbeke sloot af met ambassadeur Tim Saint Germain. “Jij bent ongetwijfeld geboren met een toque op je hoofd en het metier van kok is je met de paplepel ingegoten. Vanaf je 17de draaide je mee in de Salons Saint Germain en stond het in de sterren geschreven dat je je vader zou opvolgen. Maar eerst wilde je voldoende bagage opdoen, liefst elders.”

“Bij chef Vanhecke van de Karmeliet in Brugge heb ik echt leren koken, daar voelde ik dat dit helemaal mijn ding was”, zegt Tim. “Bij Yves Mattagne van Sea Grill in Brussel stak ik heel wat op van de grote banketten en kon ik mijn Frans bijschaven.” Bij Sergio Herman in Oud Sluis rondde Tim zijn leerschool af. In 2014 nam hij samen met zijn vrouw Eline de zaak van zijn vader Frans over.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier