Studenten VIVES promoten gezonde voeding in Sint-Jozef

Studenten Hannelore Lenaers, Gaëlle De Riddere en Lieselot Dumarey promoten gezonde voeding in het Sint-Jozef. © BVO
Redactie KW

De voorbije twee weken hebben drie studenten Voedings- en dieetkunde van de Hogeschool VIVES de leerlingen van Sint-Jozef in Oostende aangemoedigd om tijdens de pauzes op school te kiezen voor gezonde voeding.

“Jongeren hebben vaak de neiging om te kiezen voor bewerkte voeding”, zeggen de laatstejaars Hannelore Lenaers, Gaëlle De Riddere en Lieselot Dumarey. “Dat kan leiden tot een onevenwichtige voeding en een tekort aan essentiële voedingsstoffen.”

Het initiatief van de studenten voedings- en dieetkunde wordt ondersteund door recente onderzoeken die aantonen dat jongeren in Vlaanderen niet voldoende fruit eten.

“De situatie in SJO is niet veel beter”, weten Hannelore, Gaelle en Lieselot. “Meer dan de helft van de leerlingen eet geen fruit tijdens de schooluren. Het verschil in keuze tussen een wit en bruin belegd broodje is ook opvallend. Slechts een kleine minderheid van de leerlingen die een belegd broodje bestellen, kiest voor een bruin broodje. Zo’n bruin broodjes houdt nochtans veel gezondheidsvoordelen in .“

“Het belang van gezonde voeding tijdens de adolescentie is heel groot”

“Door hen bewust te maken van de voordelen van fruit en bruin brood, hopen we een positieve verandering teweeg te brengen in hun eetgewoontes. Het belang van gezonde voeding tijdens de adolescentie kan namelijk niet genoeg benadrukt worden. Het aanleren van gezonde eetgewoontes op jonge leeftijd kan helpen om obesitas, diabetes en andere gezondheidsproblemen op latere leeftijd te voorkomen.”

“In de loop van april hebben we twee weken lang verschillende initiatieven opgezet om de leerlingen op SJO te stimuleren om gezonde voedingsgewoontes aan te nemen. We lichtten de voordelen van fruit en bruin brood toe. Promotiecampagnes wezen op het belang van gezonde tussendoortjes. De school maakte het ook eenvoudiger om voor gezonde opties te kiezen. Zo is er fruit beschikbaar. Bovendien stimuleerden de leerkrachten de jongelui om een bruin broodje te bestellen”, zeggen de laatstejaars nog.

(BVO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier