
Het MMI werkte het project Brainbites uit, samen met enkele laatstejaarsstudenten van Hogeschool VIVES Brugge. Ze volgen de richting voedings- en dieetkunde om zo de leerlingen en leerkrachten warmer te maken om gezondere keuzes te maken op vlak van voeding op school. Gedurende het volledige project werden de leerlingen uitgedaagd om deel te nemen aan actieve challenges.
“Uit een onderzoek in het begin van het schooljaar bleek dat 86 procent van de leerlingen koos voor een koek als tussendoortje”, zegt Tine Hoorelbeke, directeur van de tweede graad. “Slechts 10 procent van de leerlingen koos voor noten en amper 5 procent van onze leerlingen koos voor zuivelproducten als tussendoortje. Aan de hand van verschillende interventies probeerden de VIVES- studenten ervoor te zorgen dat meer leerlingen kozen voor noten, zuivelproducten, groenten en fruit als tussendoortje in plaats van een koek. Ze hingen verschillende aantrekkelijke flyers en posters op in de schoolgebouwen en lieten die ook verschijnen op de tv-schermen in de school. De informatie werd zo op een simpele en eenduidige manier overgebracht en dit blijft ook in de kijker voor de rest van het schooljaar. Ook onze leerkrachten worden betrokken in dit project, want leerkrachten zijn nu eenmaal een rolpatroon voor de leerlingen, dus het is belangrijk dat ook zij goed geïnformeerd worden over het belang van gezonde voeding.”
Letterlijk proeven
“Gedurende het volledige project werden leerlingen uitgedaagd om deel te nemen aan actieve challenges, om een hogere inname van groenten, fruit, noten en zuivelproducten te stimuleren. Ook werd er een standje voorzien op de speelplaats, waarbij leerlingen de kans kregen om kennis te maken met verschillende soorten gezonde tussendoortjes. Naast heel wat informatie, voorbeelden en tips, konden ze ook letterlijk proeven van heerlijke BelOrta-appels. Dit project heeft als doel dat minimaal 50 procent van de leerlingen van het MMI dagelijks minstens één stuk fruit of groente eet als tussendoortje en dat 25 procent van de leerlingen wekelijks één keer noten of zuivelproducten consumeert. Op het einde van het schooljaar zal opnieuw een onderzoek uitgevoerd worden om het effect van dit gezonde project te evalueren”, besluit de directeur.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier