Ook in Ter Groene Poorte werd maandag het startsein gegeven van een nieuw schooljaar. Het wordt voor de specialisatiejaren een innovatief jaar, want de voorbije maanden werd achter de schermen hard gewerkt aan een vernieuwende en creatieve invulling van deze studiejaren, die in de volksmond beter bekend zijn als de zevende jaren.
Inspelen op vraag
“Als we toekomstgericht willen denken, moeten we dit nu doen”, vertelt algemeen directeur Iris Cornette. “Met onze nieuwe invulling van de specialisatiejaren willen we nog meer inspelen op de grote vraag uit de sector. De voorbije twee schooljaren kreeg het specialisatiejaar 7CHEF! al een volledige make-over. De toekomstige chefs pakten uit met pop-up gastronomie, gast- en sterrenchefs, internationale studiereizen, uitzonderlijke praktijkmanifestaties en stages in topzaken waardoor ze alleen maar sterker werden in hun vak.”
Synergie
“Dit was het signaal om ook de andere specialisatiejaren onder de loep te nemen en te kaderen binnen de noden van de hedendaagse voedingswereld”, gaat Cornette verder. “Leerlingen moeten de kans krijgen om naast ervaren mensen te staan en te leren hoe je een zaak runt. Stage-ervaringen in gerenommeerde zaken zijn dan ook essentieel en vormen voor onze zevendejaars een referentie in de eerste stap naar een professionele carrière.” Het is de bedoeling dat de samenwerking tussen alle specialisatiejaren uitgebreid wordt. “Onze synergie tussen de verschillende voedingsberoepen kan geen enkele andere school op tafel leggen. Dat nemen we al mee van in de eerste graad, maar wordt vanaf dit schooljaar verfijnd in de specialisatiejaren. Naast synergie blijft ook innovatie essentieel. De sommeliers selecteren zorgvuldig de wijnen, maar verrassen evenzeer met alcoholvrije alternatieven. Bakkers pakken uit met speciale desems, recepturen met oergranen en experimenteren met smaken in een eigen chocoladelabo. Onze slagers trekken de kaart van kwaliteitsproducten met oog voor dierenwelzijn en ook vleesarme bereidingen maken steeds vaker deel uit van ons toekomstige bord. Innovatie betekent ook investeringen. Daarom werden deze zomer heel wat zaken vernieuwd en aangekocht”, aldus Iris Cornette. (PDC)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier