Sint-Jozefschool in Ingelmunster moet zich opmaken voor uitdoofscenario en zal op termijn sluiten: “Vijfde- en zesdeklassers verhuizen al naar de Centrumschool”

De Sint-Jozefschool, de wijkschool van de Wegwijzer in Ingelmunster, verdwijnt op termijn. Jean-Paul Vallaeys, voorzitter van de scholengroep Prizma, benadrukt dat het nog meerdere jaren zal duren voor de school helemaal zal verdwijnen. © foto a-Frank / Google Streetview
Wouter Vander Stricht

De Sint-Jozefschool, de wijkschool die samen met de Centrumschool deel uitmaakt van De Wegwijzer, in de Oostrozebekestraat in Ingelmunster gaat op termijn de deuren dicht doen. De sluiting van de school zal nog meerdere jaren op zich laten wachten, maar ondertussen verhuist de oudste graadsklas (vijfde en zesde leerjaar) al naar de Centrumschool in de Schoolstraat.

Maandagavond werden de ouders tijdens een infovergadering op de hoogte gebracht van de plannen met de Sint-Jozefschool. Al van oudsher wordt op het wijkschooltje gewerkt met graadsklassen.

Verdeeld over twee klassen (jongste en oudste kleuters) lopen er momenteel 47 kleuters school. In de lagere school zitten in drie graadsklassen in totaal 61 leerlingen. 18 in het eerste en tweede leerjaar, 18 in het derde en vierde leerjaar en 25 in het vijfde en zesde leerjaar. In totaal verlaten na dit schooljaar 14 leerlingen de school voor het secundair onderwijs.

15 leerlingen die komend schooljaar in de graadsklas vijfde en zesde leerjaar zitten, maken dus de overstap naar de Centrumschool. Al staat het de ouders natuurlijk vrij om hun kinderen naar een andere school te sturen.

Ruimte creëren voor de andere leerlingen

Jean-Paul Vallaeys, voorzitter van de Prizma-scholengroep, geeft een woordje uitleg. “Er zijn enkele argumenten voor deze beslissing. Door de laatste twee leerjaren naar de Centrumschool over te brengen, creëren we ook letterlijk ruimte in de Sint-Jozefsschool. Daar is de behuizing al zeer krap, zo krijgen de andere leerlingen er meer ademruimte.”

“Maar het is ook zo dat we de leerkrachten van het vijfde en zesde ook vaker laten samenwerken, ook al in het licht van de overgang naar de Middenschool. Dat zal vanuit de Centrumschool dus ook makkelijker kunnen.” De oudste graadsklas van de Sint-Jozefschool blijft ook volgend schooljaar een graadsklas in de Centrumschool.

Dat de Sint-Jozefschool op termijn verdwijnt, dat staat nu al als een paal boven water. “Maar we kunnen daar moeilijk een fasering op zetten. Het is niet de bedoeling om ook de andere graadsklassen stelselmatig naar de Centrumschool te laten overkomen, die blijven in de Sint-Jozefschool.”

Meer zelfs, aan de ouders werd de belofte gedaan dat de kinderen die nu starten in de Sint-Jozefschool, ook tot en met het vierde leerjaar er les kunnen volgen. “We werken momenteel aan een groot masterplan. Maar het zal enkele jaren vergen vooraleer dat helemaal rond is. We zijn van plan om in de Centrumschool wat bij te bouwen, maar eerder beperkt. Ondertussen kunnen we ook al een drietal lokalen van de Middenschool in gebruik nemen. Ook het aanpalende klooster biedt opportuniteiten, maar het zal vooral zaak zijn om voldoende buitenruimte te creëren.”

Haalt Sint-Jozefschool nog de 100ste verjaardag?

Jean-Paul Vallaeys benadrukt dat de ouders zich geen zorgen moeten maken. “We willen duidelijkheid geven, maar het zal nog jaren duren voor de Sint-Jozefschool verdwijnt. We gaan geen grote investeringen meer doen in het gebouw, maar zorgen uiteraard dat alles er in orde blijft.”

De Sint-Jozefschool bestaat al sinds 1931 en werd opgericht door de Zusters van Maria. De kans bestaat dus nog net dat het honderdjarig bestaan gevierd kan worden. Al zal dan allicht quasi gepaard gaan met de sluiting.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier