“We mochten de wijn niet proeven”: Leerlingen Annuntiata Veurne naar Griekenland voor uitwisselingsproject
Vijf leerlingen van het Annuntiata-Instituut in Veurne hebben een week doorgebracht in het Griekse Patras. Samen met andere buitenlandse leerlingen focusten ze er op het thema ‘een zoektocht naar duurzaamheid in onze kledij en voeding’. Hun verblijf paste in het kader van Eco-Logical?, een dertig maanden durend Erasmus+ schooluitwisselingsproject. “We hebben zeep gemaakt die je kon snijden als kaas.”
Annuntiata is de coördinerende school, en werkt samen met scholen uit Toledo (Spanje), Tartu (Estland), Varna (Bulgarije) en Patras (Griekenland). Begeleidende leerkrachten Henk Moerman en Nikita Gans leggen uit: “Ondertussen zijn er al vier projectmeetings geweest, en de laatste week was in Patras. Daar was het thema: hoe maken we eenvoudig natuurlijke producten die 100% ecologisch en duurzaam zijn? De leerlingen namen deel aan een Ecothon, een tweedaagse lesactiviteit waarbij de leerlingen uit de vijf landen in groepjes moesten samenwerken. Ze richtten hun eigen bedrijfje op dat enkel ecologische producten verkocht. Ze maakten onder meer zelf kruidige olijfolie, natuurlijke zeep, gezichtscrèmes, crèmes tegen acne, brandwonden en spierpijn. Ze creëerden ook hun eigen reclamecampagne. In november van dit jaar vindt de afsluitende projectmeeting in Veurne plaats.”
De vijf leerlingen, uit verschillende studierichtingen, werden geselecteerd op basis van een sollicitatiebrief, een gesprek en hun engagement gedurende het schooljaar om mee te werken, de manier waarop ze duurzaam omgaan met onder meer voeding, enzovoort. Grace Vercaemer, Yenthe Govaers, Lara Prinsier, Maud Herrewyn en Dalia Abdullah blikken enthousiast terug op hun Griekse belevenissen.
Lara vertelt: “Onze eerste indruk was dat Grieken gastvrij en supervriendelijk zijn. We logeerden bij een gastgezin, waar we lekker Grieks hebben gegeten en waar we vlot met elkaar konden communiceren in het Engels. We hebben geleerd hoe we ecologische producten konden maken, en eigenlijk was het niet zo moeilijk om een blokje zeep te maken. We hebben de zoutmijnen van Messolonghi bezocht, waar ze uit hele grote brokken fijn keukenzout maken. Tijdens onze culturele uitstap naar de Sint-Andreaskathedraal leerden we de oorsprong van het Sint-Andreaskruis kennen.”
Olympische vlam
Grace is nog altijd onder de indruk van de excursie naar Olympia: “Daar hebben we de generale repetitie van het ontsteken van de olympische vlam meegemaakt en het Archeologisch Museum bezocht. We onderhouden ook het contact met de scholieren, en waarschijnlijk gaan we in de zomervakantie met de hele familie naar Patras! Tijdens de vele excursies kregen we altijd lekkere cakejes mee, die de ouders van de gastgezinnen hadden gebakken.”
“De leerlingen in Griekenland fleuren hun oude scholen op met kunstwerken, verwijzend naar de Oude Grieken en Picasso”
Jenthe vertelt hoe ze zelf kruidenolie hebben gemaakt: “Tijdens de Ecothon-tweedaagse hebben we een eigen bedrijfje gestart en hebben we eigen ecologische producten met olie gemaakt, zonder chemische middelen. Dat deden we in groepjes, samengesteld uit leerlingen van één land plus enkele Griekse studenten. We hebben ons eigen bedrijfslogo en een filmpje gemaakt, en onze producten voorgesteld. We maakten allerlei crèmes, tegen spierpijn, brandwonden, acne … en als basis gebruikten we bijenwas. Aan olijfolie voegden we kruiden toe, en dat lieten we een tweetal dagen opwarmen in de zon. We gebruikten etherische oliën en kruiden met een helende werking, zoals rozemarijn, munt, tijm, oregano, lavendel en calendula (goudsbloem).”
Oude tonnen
Maud is ook de uitstap naar de wijngaard bijgebleven: “Die vele oude tonnen vol met wijn, dat was toch wel indrukwekkend! Wij mochten er niet van proeven, omdat we nog geen zestien zijn, maar volgens meneer Moerman was het super lekkere donkerrode wijn van hoge kwaliteit! Ook het eten vond ik lekker: de pita-gyros, de rijst, de tzatziki, de Griekse salades, enzovoort.”
Dalia legt uit hoe ze in de zeepwinkel van een oud-leerling van de Griekse school biologische zeep hebben leren maken. “Daarvoor heb je olijfolie nodig en brokjes kristallen (natriumhydroxide), bijenwas en etherische olie. Je laat de zeep een dag stollen en dan kan je de zeep snijden. Het is alsof je kaas snijdt! Dat laat je dertig dagen liggen, tot de aciditeit verdwenen is. In die winkel verkocht de oud-leerling ook shampoo, kaarsen, deodorant, badzout, enzovoort. Andere leerlingen maakten pasta van pinda-, amandel-, cashewnoten… Dat gebeurt door noten tussen twee draaiende stenen plat te wrijven.” Dalia kijkt ernaar uit dat het meisje van het gastgezin volgend jaar bij haar familie in Veurne komt logeren.
Oude Grieken
Wat de Veurnse leerlingen nog is opgevallen: “De leerkrachten en leerlingen in Griekenland maken hun oude scholen gezellig en fleuren ze op met kunstwerken, verwijzend naar zowel de Oude Grieken als Picasso. Ze krijgen les in hele nette, mooie lokalen!”
Het beste van KW
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier