Leerlingen VTI Sint-Lucas Menen winnen goud met mobiele werktafel: “Preus lik fjiertig!”

foto CL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Tijdens het Woodskills event vielen de leerlingen van het VTI Sint-Lucas in de prijzen. Hun mobiele werktafel wist de vakjury te overtuigen, waardoor ze goud mee naar huis brachten. Voor zowel leerkrachten als leerlingen biedt het Woodskills event een blik op de toekomstmogelijkheden van hout.

Filip Dehaene, die samen met zijn collega Hans Vuylsteke de begeleidende leerkrachten waren van dit project, kunnen een nieuwe trofee in hun kast plaatsen.

Omgaan met stress

“Vroeger bestond die wedstrijd onder een andere naam, we kenden dat als ‘Houtproef’. Toen werd besloten het een iets modernere insteek te geven en werd het Woodskills. We besloten de leerlingen van 5 HoutTechnieken in te schrijven voor deelname. Op die manier leren ze omgaan met stress, leren ze ook zaken voorbereiden en komen ze terecht in iets wat hard lijkt op de arbeidswereld. Het prikkelt en stimuleert hen en als leerkracht is het leuk te zien hoe ze dan alsnog de koe bij de horens kunnen vatten.

Voor de proef kregen de leerlingen anderhalf uur de tijd om een project uit te werken. Daarvoor moesten ze gebruikmaken van CNC-machines en mocht er geen gebruik worden gemaakt van nagels, schroeven of lijm.”

Als kers op de taart moest het geheel ook een ecologische insteek hebben. Ze kozen er uiteindelijk voor om een mobiele werktafel te maken, waarbij ze oude fietsbanden gebruikten. In plaats van die dingen weg te gooien, werden ze ingeschakeld als verbindingsmateriaal. Ze wisten de jury met hun originaliteit te overtuigen en konden huiswaarts keren met goud in de categorie ‘Design en Originaliteit’. Dat is een belangrijke prijs, die vooral toont dat onze leerlingen out of the box kunnen denken. Heel wat grote bedrijven waren er aanwezig, en die hebben onze gasten ook aan het werk gezien.”

Lessen op locatie

De deelname aan het Woodskills event, was het sluitstuk van een volledig traject. “Om ons voor te bereiden, zijn we enkele keren extern op les vertrokken. Zo brachten we een bezoek aan de Howest en de Vives om er klassen te volgen. Het werd voor de leerlingen een boeiende blik op de toekomst van de houtindustrie.”

(CL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier