GO! Basisschool wint videocall met presentator: Dieter Coppens looft Nieuwstad-leerlingen

De leerlingen van het tweede leerjaar, met rechts burgemeester Peter Roose. © MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

GO! Basisschool Nieuwstad uit Veurne is een van de tien Vlaamse scholen die een videocall wint met Dieter Coppens, ambassadeur van de campagne #ByeByeGazon. Daar had de kernboodschap van de campagne – een hittebestendiger en biodiverser klimaat – alles mee te maken.

De school ondernam al heel wat inspanningen rond het thema hittebestendig en biodivers klimaat. Enkele jaren terug werd in het kader van een project met Regionaal Landschap Westhoek een speelweide aangelegd, met ook een 20-tal fruitbomen en vele bessenstruikjes zodat de kinderen later zelf fruit kunnen plukken. De school schreef zich via GoodPlanet ook in voor de aanleg van een minibos (dat kwam er, net naast de bijenhal). Sinds enkele jaren probeert de school een mooie bijenweide aan te leggen, met wisselend succes.

Door nu deel te nemen aan #ByeByeGazon hebben ze een grotere oppervlakte durven aan te pakken, door 350 m² bewust niet te maaien. Er zijn veel bloemenzaden ingezaaid en zo hoopt iedereen dat deze zone zich de volgende jaren verder ontwikkelt.

“Door samen te werken, kunnen we de natuur een handje helpen”

De imker van de Bijen Brouwerij uit Gistel plaatste een kleine educatieve bijenhal op het schooldomein, waar de kleuters jaarlijks kunnen kennismaken met de honingbij. De leerlingen van de lagere school krijgen bij de bijenkast les over het belang van de bestuivers en het werk van de imker.

Tijdens de Week van de Bij in 2023 werden plannen gemaakt om een burcht voor wilde bijen aan te leggen. De leerlingen groeven een kleine zone uit de Veurnse klei en vervingen deze door 2 m³ leemzand. De gesnoeide bomen van het domein doen dienst als natuurlijke bijenhotels en in het zand kunnen de wilde bijen nesten maken.

Meester Kenny Desaever ging met het tweede leerjaar aan de slag. Hun inzet en die van de hele school werd beloond, want naast een biodiverse tuin won de school ook een videocall met motivator Dieter Coppens en de hele klas kreeg ijsjes!

Elke meter telt

“Met #ByeByeGazon willen we bewustwording creëren en mensen aanmoedigen om schoolterreinen, bermen en tuinen om te vormen tot biodiverse gebiedjes”, zegt Dieter Coppens. “Elke vierkante meter telt, en door samen te werken, kunnen we de lokale biodiversiteit vergroten en de natuur een handje helpen.” Het volledige interview en alle videoboodschappen vind je op www.byebyegazon.be.

Burgemeester Peter Roose: “Het is bijzonder leuk om te vernemen dat de Veurnse school enthousiast meesurft op het verhaal om de biodiversiteit te redden en in het bijzonder de bij.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier